Mousse cake

publicerat i cake, chocolate/choklad;
 
Det var dags att baka den här moussetårtan igen, fick helt enkelt inte nog sen förra veckan. Och den här gången såg jag till att skriva ner receptet också! =)

Recept chokladtårtbotten (15cm i diameter):

  • 83g (1,4dl) vetemjöl
  • 30g (¾ dl) kakao (100% kakao)
  • 100g (1¼ dl) strösocker
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk bakpulver
  • 2tsk vaniljsocker
  • En nypa salt
  • 1 stort ägg
  • 110ml (1,1dl) varm mjölk
  • 2tsk snabbkaffe
  • 45g (½ dl) vegetabilisk olja


Sätt ugnen på 150°C/300°F.
Smöra och mjöla 2 springformar, 10 cm i diameter. Blanda samman alla torka ingredienser. Vispa ihop olja och ägg. Tillsätt ½- delen av de torra ingredienserna. Rör ner kaffe i mjölken och häll ner detta i smeten. Tillsätt resterande torra ingrediensblandningen. Häll i springform. Grädda mitt i ugnen i ca 50min. Låt svalna helt.

Mousse:

  • 2 gelatinblad (jag använde halal gelatin som jag har köpt här.)

Blötlägg gelatin i kallt vatten i ca. 10min. Krama ur vattnet ut bladen, värm gelatin försiktigt i micro. 10-15sek brukar räcka för att smälta detta. 

Maräng-

  • 2st äggvitor
  • 150g socker
  • 1tsk vaniljsocker
Värm ingredienser för maräng över ett vattenbad på spisen. Värm tills allt socker löst upp sig. Tag bort från spisen och vispa upp detta till en styv maräng. Fördela marängen i tre skålar.

Hallonmousse:
  • 75g (¾dl) hallonpuré
  • 1/3 smält gelatin
  • 1/3 av marängen
  • 150ml (1 ½dl) grädde
Blanda hallonpuré och gelatin. 
Vispa grädden till lös konsistens. Tillsätt hallonpurén och rör om. Vänd försiktigt ned marängen.

Vit choklad/kokos-mousse:
  • 100g (1dl) kokosmjölk
  • 1/3 smält gelatin
  • 1/3 av marängen
  • 150ml (1 ½dl) grädde
  • 75g vit choklad
Smält vit choklad. Häll i gelatin och 50ml (½dl) grädde, rör om. 
Vispa grädden till lös konsistens. Tillsätt kokosmjölk, vispa i ca 30sek. Rör försiktigt ned chokladen och marängen.

Mörk chokladmousse:
  • 75g mörk choklad
  • 1/3 smält gelatin
  • 1/3 av marängen
  • 150ml (1 ½dl) grädde
Smält choklad. Häll i gelatin och 50ml (½dl) grädde, rör om. 
Vispa grädden till lös konsistens. Rör försiktigt ned chokladen och marängen.

Lägg tårtbotten i en springform. Häll i hallonmousse över detta. Ställ i frysen i ca 10min. 
Häll sedan i vit choklad/kokos-moussen, ställ in i frysen i 10min. Slutligen, häll i mörk chokladmousse. Ställ in i kylen i minst 3 timmar, helst över natten.
---------------------------------------------------------------

It was time for me to bake this mousse cake again, I just didn't get enough of it lat week. And this time, I took the time to write down the recipe! =)

Recipe chocolate cake layer (15cm in diameter):

  • 83g (1,4dl) all purpose flour
  • 30g (¾ dl) cocoa powder (100% cocoa)
  • 100g (1¼ dl) sugar
  • ½ tsp baking soda
  • ½ tsp baking powder
  • 2tsp vanilla
  • A pinch of salt
  • 1 large egg
  • 110ml (1,1dl) warm milk
  • 2tsp instant coffe
  • 45g (½ dl) vegetable oil

Turn on the oven to 150°C/300°F.
Grease and flour a springform, 15 cm in diameter. Mix together all of the dry ingredients. whip up oil and egg. Add ½ of the dry ingredients. Add instant coffee into the hot milk and pour this into the batter. Add the rest of the dry ingredients and stir. Pour batter into springform. Bake in oven for about 50min. Let it then cool off completely.

Mousse:

  • 2 gelatine sheets (I used halal gelatine, you can buy it from here).

Put the gelatine leaves in cold water to soak for 10min. squize out the water from the sheets, carefully melt the gelatine in the micro oven. It shouldn't take more than 10-15sec.

Meringue-

  • 2 egg whites
  • 150g granulated sugar
  • 1tsp vanilla
On a double boiler- heat upp the egg whites, granulated sugar and vanilla until all of the sugar has dissolved. Take this off the heat. Whisk meringue until stiff peaks form. Divide the meringue into 3 bowls.
 
 
Raspberry mousse:
  • 75g (¾dl) raspberry purée
  • 1/3 melted gelatine
  • 1/3 of the meringue
  • 150ml (1 ½dl) heavy whipping cream
Stir together raspberry purée with the melted gelatine.
Whip up the cream to a loose-medium consistency. Add the raspberry purée and stir. Carefully fold in the meringue.

White chocolate/coconut-mousse
  • 100g (1dl) coconut milk
  • 1/3 melted gelatine
  • 1/3 of the meringue
  • 150ml (1 ½dl) heavy whipping cream
  • 75g white chocolate
Melt the white chocolate. Pour in melted gelatine and 50ml (½dl) cream, stir.
Whip up the cream to a loose-medium consistency. Add coconut milk and whisk for another 30sec. Carefully fold in the chocolate and meringue.

Dark chocolate mousse:
  • 75g dark chocolate
  • 1/3 melted gelatine
  • 1/3 of the meringue
  • 150ml (1 ½dl) heavy whipping cream
Melt the white chocolate. Pour in melted gelatine and 50ml (½dl) cream, stir. 
Whip up the cream to a loose-medium consistency. Carefully fold in the chocolate and meringue.

Put the cake layer in a springform. Pour in the raspberry mousse, put it in the freezer for 10min to set up a bit. 
Pour in the white chocolate/coconut-mousse, and again put it in the freezer for 10min.At last, pour in the dark chocolate mousse. Put the mousse cake in the fridge for at least 3 hours, preferably over night. 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Fatima :

Jag smälter

Svar: Tack så jättemycket!
amateurbaking

2:a kommentar, skriven , av Anonym:

Vart hittar mam halal gelatin?

Svar: Jag har länkat till det i blogginlägget.
amateurbaking

Kommentera inlägget här :