Tiramisu cupcakes

publicerat i Cupcakes, Frosting, tiramisu;
 
 
 
 
Tiramisu cupcakes, härligt luftiga vaniljcupcakes med smak av kaffe och krämig mascarpone. Det kan nog inte sitta fel!
 

sätt ugnen på 175°C/350°F.

RECEPT för 12st cupcakes:

  • 45g smör (rumstempererat)
  • 45g (½dl) matolja (jag använde vanlig rapsolja)
  • 120g (1,4dl) strösocker
  • 2 ägg
  • 150g (2,5dl) vetemjöl
  • 1/2tsk bikarbonat
  • En nypa salt
  • ½ vaniljstång- använd fröna
  • 150ml (1 ½ dl) mjölk (rumstempererat)


Mixa samman smör, olja, socker, salt och vanilj tills detta blir lätt och fluffig i konsistens. Tillsätt ett ägg i taget, mixa mellan varje ägg. Sikta samman de torra ingredienserna (vetemjöl och bikarbonat). Tillsätt hälften av de torra ingredienserna i smör/socker-smeten och rör om försiktigt. Häll i mjölken och rör om. Tillsätt sedan resten av de torra ingredienserna och blanda samman detta. Fördela smeten i cupcakeformar, fyll upp till 3/4 i varje form. Baka mitt i ugnen i cirka 18-23min.

Medan cupcakesen svalnar så kan du göra frostingen.

 

Swiss meringue buttercream frosting:

  • 3tsk vaniljsocker
  • 90g (från 3 ägg) äggvitor
  • 150g (2,3dl) strösocker
  • 120g (2dl) florsocker
  • 300g rumstempererat smör

  • 1dl mascarponeost
  • kaffe efter smak


Värm strösocker, äggvitor och vanilj över ett vattenbad på spisen. Värm tills allt socker löst upp sig. Tag bort från spisen och vispa upp detta till en styv maräng. Tillsätt sedan florsocker, vispa tills marängen har svalnat helt. Häll i smöret lite åt gången. Vispa sedan detta i ytterligare 5-10min. Ju längre du vispar, desto vitare och fluffigare frosting får du!

Tillsätt därefter mascarponeosten, och rör om.

Rör i stark kaffe i en del av frostingen, denna kaffefrosting används senare som fyllning i cupcakesen. 

Gröp ur cupcakesen. Fyll dessa sedan med kaffefrostingen. Toppa med vanilj/mascarpone frosting. För dessa använde jag mig utav en stor rund tyll för spritsning. Jag avslutar sedan med att sikta över kakao, et voilà!
---------------------------------------------------------------

Tiramisu cupcakes, light and airy vanilla cupcakes flavored with coffee and creamy mascarpone. This cannot go wrong!

 

Preheat oven at 350°F/175°C

RECIPE for 12 cupcakes:

  • 45g butter (roomtemp.)
  • 45g (½dl) vegetable oil (I used rapeseed oil)
  • 120g (1,4dl) granulated sugar
  • 2 eggs
  • 150g (2,5dl) all purpose flour
  • 1/2tsp baking soda
  • A pinch of salt
  • ½ vanilla bean- Use the seeds
  • 150ml (1 ½ dl) roomtemp. milk

Cream together butter, oil, sugar, salt and vanilla until it becomes light and fluffy in consistency. Add one egg at a time and mix well between each egg. Sift together flour and baking soda. Add half of the flour-mix into the butter/sugar mix and fold this together. Add the milk. Fold it in carefully. At last, add the rest of the flour-mix. Fill your cupcake liners 3/4 full. bake in preheated oven for 18-23min.

While your cupcakes are cooling, make the frosting.

 

Swiss meringue buttercream frosting:

  • 3tsp vanilla
  • 90g (from 3 eggs) eggwhites
  • 150g (2,3dl) granulated sugar
  • 120g (2dl) icing sugar
  • 300g roomtemp. butter

  • 1dl (0,45cups) mascarpone
  • coffee after taste

 

On a double boiler- heat upp the eggwhites, granulated sugar and vanilla until all of the sugar has dissolved. Take this off the heat. Whisk meringue until stiff peaks form. Add icing sugar and whisk this through. Add softened butter little by little. Keep whisking for another 5-10min. The more time you put on whisking this frosting, the fluffier and whiter it will get!

Add mascarpone and fold this in. 

Add coffee to a part of the frosting and stir. this will be the filling in the cupcakes. 

Make a hole in the cupcake, fill it with the coffee filling. Top it off with creamy vanilla/mascarpone frosting. I used a big round pipe to frost with. Add sifted cocoa powder on top, et voilà!

Hidden raspberry vanilla cupcakes

publicerat i Allmänt, Cupcakes, Frosting;
Jag kombinerade ihop några av mina absoluta favoritsmaker gällande cupcakes, nämligen vanilj, mer vanilj och hallon! Jag hoppas ni testar på detta, ni lär nog inte ångra er :)

sätt ugnen på 350°F/175°C.

RECEPT för 12st cupcakes:

  • 45g smör (rumstempererat)
  • 45g (½dl) matolja (jag använde vanlig rapsolja)
  • 120g (1,4dl) strösocker
  • 2 ägg
  • 150g (2,5dl) vetemjöl
  • 1/2tsk bikarbonat
  • En nypa salt
  • ½ vaniljstång- använd fröna
  • 150ml (1 ½ dl) mjölk (rumstempererat)


Mixa samman smör, olja, socker, salt och vanilj tills detta blir lätt och fluffig i konsistens. Tillsätt ett ägg i taget, mixa mellan varje ägg. Sikta samman de torra ingredienserna (vetemjöl och bikarbonat). Tillsätt hälften av de torra ingredienserna i smör/socker-smeten och rör om försiktigt. Häll i mjölken och rör om. Tillsätt sedan resten av de torra ingredienserna och blanda samman detta. Fördela smeten i cupcakeformar, fyll upp till 3/4 i varje form. Baka mitt i ugnen i cirka 18-23min.

 

Medan cupcakesen svalnar så kan du göra fyllningen.

Hallonfyllning:

  • 150g frysta hallon
  • 50g (0,6dl) strösocker
  • Citronjuice från ½ citron
  • 1tsk maizena


Häll hallon, strösocker och citronjuice i en kastrull. Värm tills hallonen mjuknar. Sila detta. Häll tillbaka hallonfyllningen i kastrullen och värm över spisen. Tillsätt maizena och rör om.

 

Swiss meringue buttercream frosting:

  • 3tsk vaniljsocker
  • 90g (från 3 ägg) äggvitor
  • 200g (2,3dl) strösocker
  • 120g (2dl) florsocker
  • 300g rumstempererat smör


Värm strösocker, äggvitor och vanilj över ett vattenbad på spisen. Värm tills allt socker löst upp sig. Tag bort från spisen och vispa upp detta till en styv maräng. Tillsätt sedan florsocker, vispa tills marängen har svalnat helt. Häll i smöret lite åt gången. Vispa sedan detta i ytterligare 5-10min. Ju längre du vispar, desto vitare och fluffigare frosting får du!
---------------------------------------------------------------

I combined together some of my favorite cupcake flavours- vanilla, more vanilla and raspberrys! I hope you try this out, you won't regret it :)

Preheat oven at 350°F/175°C

RECIPE for 12 cupcakes:

  • 45g butter (roomtemp.)
  • 45g (½dl) vegetable oil (I used rapeseed oil)
  • 120g (1,4dl) granulated sugar
  • 2 eggs
  • 150g (2,5dl) all purpose flour
  • 1/2tsp baking soda
  • A pinch of salt
  • ½ vanilla bean- Use the seeds
  • 150ml (1 ½ dl) roomtemp. milk
Cream together butter, oil, sugar, salt and vanilla until it becomes light and fluffy in consistency. Add one egg at a time and mix well between each egg. Sift together flour and baking soda. Add half of the flour-mix into the butter/sugar mix and fold this together. Add the milk. Fold it in carefully. At last, add the rest of the flour-mix. Fill your cupcake liners 3/4 full. bake in preheated oven for 18-23min.
 

While your cupcakes are cooling, make the filling.

Medan cupcakesen svalnar så kan du göra fyllningen.

Raspberry filling:

  • 150g frozen raspberries
  • 50g (0,6dl) sugar
  • Lemonjuice from ½ lemon
  • 1tsp cornstarch

Put raspberries, sugar and lemonjuice in a saucepan. heat until the raspberries start to get soft and mushy. Take it off the heat att sieve this to remove any seeds from the raspberries. Pour the raspberry-sauce back into the saucepan and heat this up for a minute. Add cornstarch and stir this through. Remove from heat. 
 

Swiss meringue buttercream frosting:

  • 3tsk vanilla
  • 90g (from 3 eggs) eggwhites
  • 200g (2,3dl) granulated sugar
  • 120g (2dl) icing sugar
  • 300g roomtemp. butter

On a double boiler- heat upp the eggwhites, granulated sugar and vanilla until all of the sugar has dissolved. Take this off the heat. Whisk meringue until stiff peaks form. Add icing sugar and whisk this through. Add softened butter little by little. Keep whisking for another 5-10min. The more time you put on whisking this frosting, the fluffier and whiter it will get!

Semlor!

publicerat i Buns;
Snart är det fettisdag, men jag tjuvstartar lite grann med färska hembakade semlor. Dessa är fyllda med en äppelfyllning istället för den gamla vanliga mandelmassan. Smakar lite som en korsning mellan en äppelmunk och en vanlig semla :) Riktigt gott!
 
RECEPT för 7-8st semlor:
 
Deg del 1:
  • 100g (1dl) mjölk
  • 130g (2,1dl) vetemjöl special
  • 12,5g jäst
Smula jästen i en skål. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig. Häll i mjölet och knåda i maskin i ca 5min (runt 10min för hand). Täck över skålen med plastfolie och låt detta jäsa i en kvart.
 
Deg del 2:
  • 80g (1,3dl) vetemjöl special
  • 1 ägg
  • 50g smör
  • 45g (1/2dl) socker
  • 1 1/2 tsk kardemumma
  • en nypa salt
Tillsätt alla ingredienser till den förjästa degen. Knåda detta tills degen släpper skålen. Forma till runda bollar. Låt degen jäsa i 1h 30min.
Sätt ugnen på 210°C. Baka bullarna mitt i ugnen i ca 8-10min tills de får en gyllenbrun färg. Låt svalna helt. Skär av ett lock för varje bulle. Gröp ur inmätet ur bullarna- spara detta!
 
Fyllning: 
  • inmätet från bullarna
  • äppelmos- Skala och skär två granny smith-äpplen i mindre bitar. Stek äpple tillsammans med en klick smör, 2tsk socker och 1/2tsk kardemumma. Mosa samman detta när äpplena mjuknat. Låt svalna.
  • 3msk mjölk
  • 2msk ströbröd/kaksmulor
Blanda ihop alla ingredienser för fyllningen. Fyll bullarna med äppelfyllningen. 
  • 300ml (3dl) vispgrädde
Vispa grädde och spritsa över varje bulle. lägg på locket och avsluta med siktat florsocker.
-------------------------------------------------------------------
It's fat-tuesday soon (yes that's what it's called here in Sweden) so I'm preparing myself with some freshly baked 'semlor'. These are filled with an applefilling instead of the regular almondfilling it traditionally is supposed to be. These buns taste a bit like a crossover between an apple donut and a regular 'semla' :) Really delicious!
 
(makes 7-8 buns):
 
Dough part 1:
  • 100g (1dl) milk
  • 130g (2,1dl) all purpose flour
  • 12,5g yeast
Crumble the yeast in a bowl. Add milk and stir. Add flour- work the dough for about 5-10 min (preferably in a food processor). Let the dough rest for 15 min- cover the bowl with plastic wrap.
 
Dough part 2:
  • 80g (1,3dl) all purpose flour
  • 1 egg
  • 50g butter
  • 45g (1/2dl) sugar
  • 1 1/2 tsk cardamom
  • a pinch of salt
Add all of the ingredients for dough part 2 into your rested dough. Work the dough again until it all comes together. Form to little buns. Let the buns proof for 1h 30min. Bake in preheated oven 210°C/410°F for 8-10min. Let them cool completely before cutting and filling them. Cut triangle shape to make a lid for the bun. Scrape out a little bit of the bun inside and save the scrapings for later.
 
Filling:
  • Scrapings from the buns
  • apple sauce- peel and cut two granny smith-apples. In a hot pan- add apples, a knob of butter, 2tsp sugar and 1/1tsp cardamom.Mash this together when the apples are getting softer. let it cool off completely.
  • 3msk milk
  • 2msk breadcrumbs/cookiecrumbs
Mix all of the ingredients for the filling. Fill up your buns with it.
 
  • 300ml (3dl) heavy whipping cream
Whip up the heavy cream until soft peaks form. Pipe cream onto the buns. Add the lid for each bun. Pour over some sifted icing sugar on top. Done!