Cookies & caramel vanilla cheesecake

publicerat i cheesecake;
 
Hur man livar upp en grå vinterdag: Med en sockerkick såklart! Idag blev det en vaniljcheesecake gjord på äkta vaniljfrön. Toppad med seg karamellsås. Kan nog inte bli bättre :)
 
karamellsås:
  • 200g (2,5dl) strösocker
  • 75ml (0,75dl) vatten
  • 1/2 vaniljstång- tillsätt fröna
  • 100g (1dl) grädde
  • 25g smör
  • salt efter smak och tycke

Koka upp socker, vatten samt vaniljfrön tills att detta får en fin gyllenbrun färg (ca 10-15min). ta bort detta från spisen och tillsätt grädden lite i taget. Tillsätt sedan smöret och lägg tillbaka på spisen. låt såsen tjockna.
 
Sätt ugnen på 180°C

Botten:
  • 125g kakor- använde hemmagjorda chocolate chip cookies
  • 35g smält smör
  • (raw edible cookie dough- detta kan uteslutas om så önskar)

Mixa kakorna till fina smulor. Tillsätt smöret. Bred ut detta över en form, jag använde en springform på 15cm. (Tillsätt cookiedough över detta-optional). Grädda mitt i ugnen i ca 15min.
 
Cheesecake (springform 15cm):
  • 500g Philadelphia ost
  • 1/2dl gräddfil
  • 120g (1,5dl) strösocker
  • 1 vaniljstång- skrapa ur fröna och blanda detta med sockret
  • 3 medelstora ägg
  • 1msk maizena

Börja med att röra om socker, vanilj, philadelphia och gräddfil. Tillsätt därefter ett ägg i taget och blanda väl mellan varje ägg. tillsätt därefter maizena. Häll massan över den förgräddade kakbottnen. Grädda mitt i ugnen (120°C) i ca 2h 30min. Låt svalna något. Häll sedan över ett tunt lager av karamellsåsen. Lägg i kylen i minst 2 timmar. Toppade min cheesecake med lite havssalt och kaksmulor.
------------------------------------------------------
How to brighten up a grey winterday: with a sugar-rush of course! I baked a cheesecake today made out of real vanilla beans. Topped it off with some luscious caramel sauce. I don't think it could get any better :)
 
caramel sauce:
  • 200g (2,5dl) sugar
  • 75ml (0,75dl) water
  • 1/2 vanilla bean- use the seed
  • 100g (1dl) heavy whipping cream
  • 25g butter
  • salt after taste

Start by cooking sugar, water and vanilla seeds until it gets a light goldenbrown color (10-15min). Take it off the stove and att the cream little by little. Add the butter and put it back on the stove until the sauce thickens a bit.
 
Preheat the oven to 350°F (180°C)
Base:
  • 125g cookies- I used some homemade chocolatechip cookies
  • 35g butter
  • (raw edible cookie dough- optional)

Mix the cookies until fine crumbs. Add the butter and stiur together. Fill your cake pan base, I used a 15cm pan. Bake this for 15min.
 
Cheesecake (15cm cake pan):
  • 500g philadelphia cheese
  • 1/2dl sourcream
  • 120g (1,5dl) sigar
  • 1 vanilla bean- use the seeds. Stir this together with the sugar
  • 3 mediumsized eggs
  • 1tbsp cornstarch

Mix together philadelphia, sourcream, sugar+vanilla. Then add one egg at a time, mix well between each egg. Add the cornstarch. Pour this over the prebaked cookiebase. Bake cheesecake in the oven at 320°F (120°C) for around 2h 30min. Let it cool. Pour over the caramellsauce, Let the cheesecake cool in the fridge for atleast 2 hours before cutting into it. Topped my cheesecake with some seasalt and cookiecrumbs.


 

Kommentera inlägget här :