Semlor!

publicerat i Buns;
Snart är det fettisdag, men jag tjuvstartar lite grann med färska hembakade semlor. Dessa är fyllda med en äppelfyllning istället för den gamla vanliga mandelmassan. Smakar lite som en korsning mellan en äppelmunk och en vanlig semla :) Riktigt gott!
 
RECEPT för 7-8st semlor:
 
Deg del 1:
  • 100g (1dl) mjölk
  • 130g (2,1dl) vetemjöl special
  • 12,5g jäst
Smula jästen i en skål. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig. Häll i mjölet och knåda i maskin i ca 5min (runt 10min för hand). Täck över skålen med plastfolie och låt detta jäsa i en kvart.
 
Deg del 2:
  • 80g (1,3dl) vetemjöl special
  • 1 ägg
  • 50g smör
  • 45g (1/2dl) socker
  • 1 1/2 tsk kardemumma
  • en nypa salt
Tillsätt alla ingredienser till den förjästa degen. Knåda detta tills degen släpper skålen. Forma till runda bollar. Låt degen jäsa i 1h 30min.
Sätt ugnen på 210°C. Baka bullarna mitt i ugnen i ca 8-10min tills de får en gyllenbrun färg. Låt svalna helt. Skär av ett lock för varje bulle. Gröp ur inmätet ur bullarna- spara detta!
 
Fyllning: 
  • inmätet från bullarna
  • äppelmos- Skala och skär två granny smith-äpplen i mindre bitar. Stek äpple tillsammans med en klick smör, 2tsk socker och 1/2tsk kardemumma. Mosa samman detta när äpplena mjuknat. Låt svalna.
  • 3msk mjölk
  • 2msk ströbröd/kaksmulor
Blanda ihop alla ingredienser för fyllningen. Fyll bullarna med äppelfyllningen. 
  • 300ml (3dl) vispgrädde
Vispa grädde och spritsa över varje bulle. lägg på locket och avsluta med siktat florsocker.
-------------------------------------------------------------------
It's fat-tuesday soon (yes that's what it's called here in Sweden) so I'm preparing myself with some freshly baked 'semlor'. These are filled with an applefilling instead of the regular almondfilling it traditionally is supposed to be. These buns taste a bit like a crossover between an apple donut and a regular 'semla' :) Really delicious!
 
(makes 7-8 buns):
 
Dough part 1:
  • 100g (1dl) milk
  • 130g (2,1dl) all purpose flour
  • 12,5g yeast
Crumble the yeast in a bowl. Add milk and stir. Add flour- work the dough for about 5-10 min (preferably in a food processor). Let the dough rest for 15 min- cover the bowl with plastic wrap.
 
Dough part 2:
  • 80g (1,3dl) all purpose flour
  • 1 egg
  • 50g butter
  • 45g (1/2dl) sugar
  • 1 1/2 tsk cardamom
  • a pinch of salt
Add all of the ingredients for dough part 2 into your rested dough. Work the dough again until it all comes together. Form to little buns. Let the buns proof for 1h 30min. Bake in preheated oven 210°C/410°F for 8-10min. Let them cool completely before cutting and filling them. Cut triangle shape to make a lid for the bun. Scrape out a little bit of the bun inside and save the scrapings for later.
 
Filling:
  • Scrapings from the buns
  • apple sauce- peel and cut two granny smith-apples. In a hot pan- add apples, a knob of butter, 2tsp sugar and 1/1tsp cardamom.Mash this together when the apples are getting softer. let it cool off completely.
  • 3msk milk
  • 2msk breadcrumbs/cookiecrumbs
Mix all of the ingredients for the filling. Fill up your buns with it.
 
  • 300ml (3dl) heavy whipping cream
Whip up the heavy cream until soft peaks form. Pipe cream onto the buns. Add the lid for each bun. Pour over some sifted icing sugar on top. Done!

Kommentera inlägget här :