Raspberry and passion fruit mousse cake

publicerat i cake, curd, mousse;
Sommartårta var det på menyn! Detta är en tårta fylld med sommarens härligheter, toppad med färska bär och passionsfrukt. Fyllningarna går såklart att variera till just din smak och tycke. Men det här är vad jag föredrar, blanda det söta med det syrliga och få till en otrolig kombination!

RECEPT (tårtbotten 15cm i diameter):

passionsfrukts-curd:

  • 4 äggulor
  • 80g (1dl) strösocker
  • rivet skal från 1 citron
  • 100ml (1dl) juice från passionsfrukt
  • 100g smör

Rör samman alla ingredienser i en värmetålig skål. Lägg skålen över ett vattenbad. Vispa tills passionsfruktskrämen börjar tjockna (kan ta ca 20-25min). Tag av från värmen och häll genom en sil så du blir kvar med en len och fin kräm. Låt svalna. Överbliven curd kan frysas in. 

Tårtbotten:

Sätt ugnen på 175°C.

  • 2 ägg
  • 85g (1 dl) strösocker
  • 30g (½ dl) vetemjöl
  • 40g (½ dl) potatismjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

  1. Börja med att smöra och bröa kakformen.
  2. Vispa ägg,socker och vanilj pösigt.
  3. Sikta samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
  4. Vänd ned mjöl-mixen försiktigt i äggsmeten så att volymen bevaras så mycket som möjligt.
  5. Häll kaksmeten i formen. Banka försiktigt formen underifrån så att de stora luftbubblorna försvinner- detta kan annars ge en ojämn gräddning.
  6. Baka kakan mitt i ugnen i ca 40-45min, tills kakan får en fin gyllene färg. Prova med en sticka för att se om kakan är genomgräddad.

-Medan kakan kallnar kan vi påbörja med moussen.
Hallonmousse:

  • 100g (1dl) hallonpuré
  • 45g (¾ dl) florsocker
  • 1 gelatinblad- halal gelatinblad köpt här
  • 150ml (1 ½dl) grädde
  1. Blötlägg gelatinblad i 7-10min i kallt vatten.
  2. Blanda hallonpuré och florsocker.
  3. Vispa grädde till en medium konsistens
  4. Tag gelatinbladet från vattnet och krama ur överflödig vätska. Häll detta i en skål och värm i micro i 10 sekunder för att smälta gelatinet. 
  5. Häll gelatinet över hallonpurén och blanda samman.
  6. Häll hallonpurén över det vispade gräddet. Vänd ned detta försiktigt.
 
Passionsfruktsmousse:
  • 150ml (1 ½ dl) passionsfrukts-curd
  • 1 gelatinblad- halal gelatinblad köpt här
  • 150ml (1 ½dl) grädde

  1. Blötlägg gelatinblad i 7-10min i kallt vatten.
  2. Vispa grädde till en medium konsistens.
  3. Tag gelatinbladet från vattnet och krama ur överflödig vätska. Häll detta i en skål och värm i micro i 10 sekunder för att smälta gelatinet. 
  4. Häll gelatinet över curden och blanda samman. 
  5. Häll passionsfrukts-curd över det vispade gräddet. Vänd ned detta försiktigt.
 
Mirror glaze:
  • 50ml (½ dl) vatten
  • 100g (0,7dl) glukossirap
  • 100g (1,1dl) strösocker
  • 70g (0,7dl) kondenserad mjölk
  • 100g vit choklad
  • 3 gelatinblad- halal gelatinblad köpt här
  • vit gel färg + annan valfri gel färg

  1. Blötlägg gelatinblad
  2. Häll vit choklad och kondenserad mjölk i en skål
  3. I en kastrull- Häll i vatten, glukossirap och socker. Rör om i svag värme tills all socker har löst upp sig.
  4. Öka värmen och låt sirapen koka i 1 min.
  5. Tag av från värmen och häll sirapen över chokladen och den kondenserade mjölken. Låt stå i någon minut. 
  6. Mixa ihop detta med en stavmixer. Tillsätt vita färgen och den andra valfria färgen och mixa igen.
  7. Låt glazen komma ner i temperatur till ca 32-35°C innan detta kan användas.

Ihopsättning av tårta:
  1. Dela tårtbotten i hälften så du får två bottnar.
  2. Lägg den ena tårtbottnen i en springform. 
  3. Häll i hallonmoussen.
  4. Lägg över den andra tårtbottnen.
  5. Häll över Passsionsfruktsmoussen.
  6. Frys in tårtan i minst 4 timmar.
  7. Se till så att glazen är i rätt temperatur. Om den kommer under 32°C, värm försiktigt i micron. 5-10 sekunder åt gången.
  8. Tag ur tårtan ur springformen. Häll glazen över tårtan. Dekorera med färska frukter och bär.
------------------------------------------------
Summer-cake on the menu! In this cake, you can really taste the summer, and it's also topped with fresh berries and passionfruits. And of course you could always vary the fillings to your taste and liking. But this is what I prefer, to mix the sweet and the tart flavours and get a wonderful combination of the two.

RECIPE (cakepan 15cm in diameter):

Passion fruit curd:

  • 4 egg yolks
  • 80g (1dl) caster sugar
  • Juice and zest from 1 lemon
  • 100ml (1dl) passion fruit juice
  • 100g butter

Stir together all of the ingredients in a heatproof bowl.Put bowl over a saucepan with simmering water. Keep stirring for another 20-25min or until it starts to thicken. Take off the heat. Let it cool.
Leftover curd- freeze.

Cake layer:

Turn on the oven to 175°C/350°F.

  • 2 eggs
  • 85g (1 dl) caster sugar
  • 30g (½ dl) all purpose flour
  • 40g (½ dl) potato starch
  • ½ tsp. baking powder
  • 1 tbsp. vanilla

  1. Start off by greasing and flouring your cake-pan.
  2. Whisk eggs,sugar and vanilla until a fluffy and light consistency.
  3. Sift together the flour, potato starch and baking powder.
  4. Carefully fold in the flour- mix into the egg-mix to keep as much air in the batter as possible.
  5. Pour batter into the cake-pan. Lighty knock on the pan from under to release any big air bubbles, otherwise this will give you an uneven baked cake.
  6. Bake the cake in the oven for about 40-45min, until you can see a nice golden colour. See if the cake is done by putting in a stick or a knife in the middle of the cake.

 
-While the cake is cooling down, let's start with the mousse fillings.

Raspberrymousse:
  • 100g (1dl) Raspberry purée.
  • 45g (¾ dl) icing sugar
  • 1 gelatine leaf- halal gelatine leaf bought here
  • 150ml (1 ½dl) heavy whipping cream

  1. Soak the gelatin leaf in cold water for about 7-10min.
  2. Mix raspberry purée with the icing sugar.
  3. Whip up the cream until a medium stiff consistency.
  4. Take the gelatine leaf and squize out the excess water. But it in a small bowl and heat it up in the micro for about 10sec to melt it down. 
  5. Pour the melted gelatine over the raspberry purée and mix this through
  6. Pour the purée over the whipped cream and carefully fold it in.

Passionsfruit mousse:
  • 150ml (1 ½ dl) passionsfruit-curd
  • 1 gelatine leaf- halal gelatine leaf bought here
  • 150ml (1 ½dl) heavy whipping cream

  1. Soak the gelatin leaf in cold water for about 7-10min.
  2. Take the gelatin leaf and squize out the excess water. But it in a small bowl and heat it up in the micro for about 10sec to melt it down. 
  3. Pour the melted gelatine over the curd and mix this through
  4. Pour the curd over the whipped cream and carefully fold it in.
Mirror glaze:
  • 50ml (½ dl) water
  • 100g (0,7dl) glucose syrup
  • 100g (1,1dl) caster sugar
  • 70g (0,7dl) condensed milk
  • 100g white chocolate
  • 3 gelatine leaves- halal gelatine leaf bought here
  • White gel colour + another preferred colour

  1. Soak the gelatine leaves in cold water for abot 7-10min.
  2. Put white chocolate and condensed milk in a bowl.
  3. In a saucepan- add water, glucose and sugar. On a low heat- stir until all of the sugar dissolves.
  4. Turn up the heat and let the syrup come to a boil, boil for one minute.
  5. Take it off the heat and pour the syrup over the white chocolate and condensed milk. Let this sit for a minute or two.
  6. Mix this together with a stick blender. Add white gel food colour and the other prefered colour and mix this through.
  7. Let the glaze come down in temperature around 32-35°C/90-95°F.
 
Assembling the cake:
  1. Cut the cake layer in half so that you end up with two layers.
  2. Put one cake layer into a springform pan.
  3. Pour in the raspberry mousse.
  4. Put the other cake layer on top of it.
  5. Pour in the passionfruit mousse.
  6. Freeze the cake for at least 4 hours.
  7. Make sure that you have the glaze in the right temperature.If it gets under 32°C/90°F, heat it up in the micro for 5-10 seconds at a time.
  8. Take out the cake from the springform pan. Pour over the glaze. Decorate with fresh fruits and berries.

Taggar: Mousse cake, mirror glaze, passion fruit, raspberries;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Sarah:

Gott me somrig tårta :)

Svar: Ja verkligen! :)
amateurbaking

Kommentera inlägget här :