Vanilla and blueberry ice cream

publicerat i ice cream;
Så enkelt men så gott! Det är nog rätt så svårt att slå glassen som dessert. Blåbärssäsongen har dragit igång, så jag valde att göra glass med smakerna vanilj och blåbär. Blåbären kan självklart bytas ut mot andra smaker. Receptet för de fantastisk goda glasstrutarna kommer från Gemma Stafford. 
RECEPT Glass (knappa 2 liter):
bas- recept vaniljglass:
  • 500ml (5dl) vispgrädde
  • 400g (1 konservpaket) kondenserad mjölk
  • 2-3 msk vaniljsocker med äkta vaniljfrön 

  1. Börja med att sätta in vispskålen, grädde och mjölken i frysen i ca 15-20 min. Detta gör man för att motverka att iskristaller skall bildas i glassen.
  2. Tag ut från frysen och häll grädde och kondenserad mjölk i vispskålen tillsammans med vaniljsockret.
  3. Vispa till medium-fast konsistens. 

Blåbärsglass:
  • 150g frysta blåbär
  • 1 lime- skal och juice
  • 40g (½ dl) strösocker
  • Hälften av vaniljglass-smeten
  • färska blåbär- ej nödvändigt

  1. I en kastrull- värm frysta blåbär, rivna skalet och pressade juicen från en lime och strösockret på medelvärme. Tag av från spisen när blåbärssåsen börjar tjockna. Låt det kyla ned helt till rumstemp. eller kallare.
  2. Häll blåbärssåsen över vaniljglass- smeten och rör om. Tillsätt färska blåbär om du så vill.

Frys in glassen i minst 7-8 timmar. Tag ut glassen ur frysen 10-15min innan servering.
------------------------------------------------
So easy but yet so delicious! I think it's pretty tough to beat ice cream as a dessert. It's blueberry season here in Sweden, so I decided to make some vanilla and blueberry ice cream. And of course, you could always switch out the blueberries to some other berries of fruits if you don't like blueberries. The recipe for the ice cream cones is from Gemma Stafford. 

RECIPE Ice cream (almost 2 liters):
base- recipe vanilla ice cream:
  • 500ml (5dl) heavy whipping cream
  • 400g (1 can) condensed milk
  • 2-3 tbsp. vanilla

  1. Start off by putting the whipping bowl, cream and the condensed milk in the freezer for around 15-20min. By doing so, You will prevent ice crystals in your finished ice cream.
  2. Take the ingredients for the ice cream and the bowl out of the freezer. Pour the cream and the condensed milk into the bowl along with the vanilla.
  3. Whisk this to a medium-hard consistency.
 
Blueberry ice cream:
  • 150g frozen blueberries
  • 1 lime- zest and the juice
  • 40g (½ dl) caster sugar
  • Half of the vanilla ice cream batter
  • Fresh blueberries- optional

  1. In a saucepan- heat up the frozen blueberries, juice and zest from one lime and the sugar on medium high heat. Take off the stove when the blueberry sauce starts to thicken. Cool it down to at least room temperature or cooler.
  2. Pour over the blueberry sauce over the vanilla ice cream batter and fold this through. Addf fresh blueberries if you want to.
 
Freeze the ice cream for at least 7-8 hours. Take it out of the freezer 10-15 min before serving.

Kommentera inlägget här :