Brownies- healthier version

publicerat i brownies, chocolate/choklad;
Sötsugen? Vill du vara någorlunda "nyttig"? Se hit! Jag har skippat strösocker, vetemjöl och en del av smöret i detta recept. Men jag lovar att den goda browniesmaken finns kvar :)
 
RECEPT (25-30st brownie-bitar):
-Sätt ugnen på 175°C
  • 210g (3 ½ dl) rågsikt
  • 50g (1 ¼ dl) kakao - 100%
  • ¾ tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 stora ägg + 3 äggulor
  • 30-35st dadlar- urkärnade
  • 250g hackad mörk choklad
  • 200g kokosolja
  • 70g smör
1) Sikta samman rågsikt, kakao, salt och vaniljsocker.
2) mixa ägg, äggulor samt dadlar tills det är klumpfritt.
3) Smält mörk choklad tillsammans med kokosolja och smör över ett vattenbad. 
4) När all choklad är smält, tag av från värmen och tillsätt äggblandningen- rör om. 
5) Tillsätt de torra siktade ingredienserna i chokladblandningen.
6) Täck bakformen med bakplåtspapper. Häll i brownie-blandningen.
7) Grädda mitt i ugnen i 20min. Låt svalna helt.
8) Lägg in brownien i frysen i ca en timme. Det blir mycket enklare att skära upp då.
---------------------------------------------------------------
Having sweet cravings? Do you want to be somewhat healthy? Look here! I have skipped the regular sugar, flour and a part of the butter in this recipe. But I promise you, the delicious brownie flavor is still there :)
 
RECIPE (25-30 brownie-bites):
-Turn on the oven to 175°C/ 350°F
  • 210g (3 ½ dl) sifted rye-flour
  • 50g (1 ¼ dl) cocoa powder - 100%
  • ¾ tsp salt
  • 2 tsp vanilla
  • 5 large eggs + 3 egg yolks
  • 30-35 dates- take out the seeds
  • 250g chopped dark chocolate
  • 200g coconut oil
  • 70g butter
1) Sift together rye-flour, cocoa powder, salt and vanilla.
2) In a mixer, mix eggs and the dates until there are no more lumps.
3) On a double boiler, melt together the chopped dark chocolate, coconut oil and butter. 
4) When the chocolate is completely melted, take it off the heat and add the egg-mix.
5) Add the sifted dry ingredients into the chocolate-mix.
6) Cover your baking tin with parchment paper, add the brownie batter.
7) Bake in oven for about 20 minutes.
8) Put the brownie in the freezer for about an hour. This will help you get nice clean cuts when cutting into it.

Chocolate cupcakes with caramel filling

publicerat i Cupcakes;
Jag har länge försökt att uppnå den "perfekta" (vad gäller konsistens och smak) chokladcupcakesen, och jag känner att jag äntligen har lyckats! Denna recept går att kombinera ihop med många olika smaker, på bilderna ser ni två olika sätt att gå tillväga med samma grundrecept.

RECEPT (10-12 cupcakes):
-Sätt ugnen på 175°C.
  • 60g (2/3 dl) matolja
  • 30g smör- rumstemp
  • 150g (1,7dl) strösocker
  • en nypa salt
  • 2 stora ägg
  • 80g (1,3dl) vetemjöl
  • 40g (1dl) kakao (100%)
  • 2/3 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150ml (1 ½ dl) varm mjölk + 1 tsk snabbkaffe - blanda

1) Vispa samman olja, smör, socker och salt i ca 5min tills det blir fluffigt.
2) Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje ägg.
3) sikta mjöl, kakao, bikarbonat och vaniljsocker.
4) Häll i hälften av mjölblandningen i smör/ägg-blandningen.
5) Tillsätt mjölken blandat med kaffe i smeten.
6) Tillsätt resterande mjölblandning och rör om. 
7) Fyll cupcakeformar ¾ fullt.
8) Grädda mitt i ugnen i ca 20min, Prova med sticka om kakan är färdig. Låt svalna helt.

Recept på karamellsås, klicka här.
Recept på Swiss meringue buttercream, klicka här.
Tyllar använda: Wilton 1M, Wilton 1B
Cupcakeformar från cupcakehuset.se.
---------------------------------------------------------------
I've been trying to achieve the "perfect" chocolate cupcake (regarding consistency and flavor) for a long time, and I feel like I finally have! You can combine this recipe with so many flavors, you can see from the pictures that I've gone two completely different ways with the same base recipe.

RECIPE (10-12 cupcakes):
-Turn on the oven to 175°C/350°F
  • 60g (2/3 dl) oil
  • 30g butter- roomtemp.
  • 150g (1,7dl) granulated sugar
  • a pinch of salt
  • 2 large eggs
  • 80g (1,3dl) all purpose flour
  • 40g (1dl) cocoa powder (100%)
  • 2/3 tsp. baking soda
  • 1 tsp. vanilla
  • 150ml (1 ½ dl) warm milk + 1 tsp instant coffee -blend
1) Whisk together oil, butter, sugar and salt for 5 minutes, until light and airy.
2) Add one egg at a time, whisk between each egg.
3) Sift together flour, cocoa powder, baking soda and vanilla.
4) Add half of the flour mix into the butter/egg- mix.
5) Pour in the warm milk blended with coffee.
6) Add the remaining flour mix. 
7) Fill up your cupcake cases ¾ full.
8) Bake in preheated oven for around 20min, Let it cool off completely.

Recipe for the caramel sauce, klick here.
Recipe for swiss meringue buttercream, klick here.
Nozzles used: Wilton 1M, Wilton 1B
cupcake cases from cupcakehuset.se.

japanese style pancakes

publicerat i breakfast;
Dessa japanska pannkakor livar upp frukosten till max!
Jag blev inspirerad av "popsugar food", har nog aldrig sett pannkakor i den här utformningen innan. Smaken? helt fantastisk, smakar som pannkaka men har konsistensen av en gräddad kaka-lätt och fluffig. 
 
RECEPT (2port):
  • 2 ägg
  • 180g (3dl) vetemjöl
  • 200ml (2dl) mjölk
  • 50g smält smör
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 40-60g (½ - ¾ dl) strösocker
  • ½ tsk salt
  • olja för stekning

1) Vispa ägg.
2) Tillsätt hälften av mjölet och blanda väl.
3) Häll i mjölken, och resterande vetemjöl.
4) Tillsätt bakpulver, bikarbonat, vanilj, socker och salt.
5) Tillsätt smält smör och blanda. 
6) Värm stekpanna på mellanvärme. Tillsätt lite olja.
7) Pensla insidan av en ”ring mold” med olja och lägg det sedan på stekpannan.
8) Fyll formen med pannkakssmeten till lite mindre än hälften. Låt steka i ca 3-4min innan du vänder sida.
9) Stek andra sidan tills gyllene. Servera med bärkompott och karamellsås
---------------------------------------------------------------
These Japanese style pancakes will certainly brighten up your breakfast!
I was inspired by "Popsugar food", I don't think that I have ever seen pancakes in this shape before. And the taste you might ask? -Amazing! Tastes like pancakes, but has the consistency of a cake- so light and fluffy.

RECIPE (2port):
  • 2 eggs
  • 180g (3dl) all purpose flour
  • 200ml (2dl) milk
  • 50g melted butter
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp vanilla
  • 40-60g (½ - ¾ dl) granulated sugar
  • ½ tsp salt
  • oil for cooking

1) whip up the eggs.
2) Add half of the flour and blend well.
3) Pour in the milk and the remaining flour.
4) Add baking powder, baking soda, vanilla, sugar and salt.
5) Add the melted butter and stir.
6) Heat up a sauté pan to medium heat, add a little bit of oil.
7) Brush the inside of a ring mold with oil, put the mold on the pan and let it heat up for a few minutes.
8) Fill the mold with the pancake batter until almost halfway full. Let it cook for 3-4 minutes 
9) Cook the other side until golden in colour. Serve with berry compote and caramel sauce.