Lemon meringue pie

publicerat i Pie;

En till bakelse i vårens toner och färger! Denna gång blev det en lite annorlunda citronmarängpaj. Hade i lite kondenserad mjölk i Lemon curd för att få en rundare och fylligare smak, och tänkte att det kan väl inte gå fel med blåbär på det också? Jag hade rätt! 
Recept Lemon curd:
  • 2 äggulor
  • 60g (¾dl) strösocker
  • Juice och rivet skal från 1 citron
  • 50g smör
  • 100ml (1dl) söt kondenserat mjölk

Rör samman alla ingredienser förutom kondenserad mjölk i en värmetålig skål. Lägg skålen över ett vattenbad. Vispa tills citronkrämen börjar tjockna (kan ta ca 15min). Tag av från värmen. Låt svalna. Häll i kondenserat mjölk och rör om.

Recept pajbotten:
  • 150g kallt smör
  • 240g (4dl) vetemjöl
  • 30g (½dl) florsocker
  • 1 ägg
1. Nyp ihop tärnat kallt smör med mjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägg och arbeta samman degen tills det precis går ihop. Det går bra att tillsätta någon tesked vatten om degen känns alldeles för torr och smulig. 
3. Plasta in degen och låt den kallna i kylen i 30min. 
4. sätt ugnen på 175°C/350°F
5. kavla ut degen och klä din pajform. Nagga botten med en gaffel- detta för att förhindra luftbubblor.
6. Klä in hela skalet med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen i 10min.
7. Ta bort foliet och fyll pajformen med lemon curd- blandningen. Grädda mitt i ugnen i ytterligare 10min eller tills skalet får en gyllene färg. 
Låt pajen svalna helt.
Recept maräng:
  • 3tsk vaniljsocker
  • 60g (från 2 ägg) äggvitor
  • 100g (1 ¾dl) strösocker
Värm strösocker, äggvitor och vanilj över ett vattenbad på spisen. Värm tills allt socker löst upp sig. Tag bort från spisen och vispa upp detta till en styv maräng.
Recept blåbärskompott:
  • 100g frysta blåbär
  • 40g (½dl) strösocker
  • juice och skal från ½ citron
koka samman alla ingredienser i en kastrull tills såsen har tjocknat en aning, ca 5-10min.
---------------------------------------------------------------
Another sweet treat in the spring colors! This is a slightly different lemon meringue pie. I added some condensed milk in the Lemon curd to get a richer flavor, and I also thought it couldn't go wrong with some blueberries on it? I was right!

Recipe Lemon curd:

  • 2 egg yolks
  • 60g (¾dl) granulated sugar
  • Juice and zest from 1 lemon
  • 100g butter
  • 100ml (1dl) sweetened condensed milk


Stir together all of the ingredients except for the condensed milk in a heatproof bowl.Put bowl over a saucepanwith simmering water. Keep stirring for another 15min or until it starts to thicken. Take off the heat. Let it cool. Add the condensed milk and stir this in.

Recipe piecrust:
  • 150g cold butter
  • 240g (4dl) all purpose flour
  • 30g (½dl) icing sugar
  • 1 egg

1.Pinch together the cold butter with the flour and icing sugar.

2. Add the egg and work the dough just until it comes together. In this stage, you could add a few teaspoons of water if the dough is too crumbly.
3. Wrap up the dough in plastic wrap and put it in the fridge for 30min. 
4. Turn on the oven to 175°C/350°F
5. Roll out the dough and cover your pie-dish. Poke a few little holes on the bottom to avoid airpockets.
6. Wrap up your crust in aluminum foil nad bake in the oven for 10min.
7. Take off the foil and fill your pie with the lemon curd-mix. Bake in the oven for another 10min, or until the crust gets a golden color. 
Let the pie cool off completely.

Recipe meringue:

  • 3sp vanilla
  • 60g (from 2 eggs) eggwhites
  • 150g (2½ dl) granulated sugar
On a double boiler- heat upp the eggwhites, granulated sugar and vanilla until all of the sugar has dissolved. Take this off the heat. Whisk meringue until stiff peaks form.
Recipe blueberry compote:
  • 100g frozen blueberries
  • 40g (½dl) granulated sugar
  • juice and zest from ½ lemon
Heat up all of the ingrediens for the compote in a saucepan. Let it cook for 5-10 min or until it starts to thicken a bit. 

Spring cake

publicerat i Frosting, cake, chocolate/choklad;
 
Det var dags att baka en tårta i vårens fina färger! Det blev en saftig chokladtårta, fylld med hallon och vanilj.

Recept choladtårtbotten (10cm i diameter):

  • 83g (1,4dl) vetemjöl
  • 30g (¾ dl) kakao (100% kakao)
  • 100g (1¼ dl) strösocker
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk bakpulver
  • 2tsk vaniljsocker
  • En nypa salt
  • 1 stort ägg
  • 110ml (1,1dl) varm mjölk
  • 2tsk snabbkaffe
  • 45g (½ dl) vegetabilisk olja


Sätt ugnen på 150°C/300°F.
Smöra och mjöla 2 springformar, 10 cm i diameter. Blanda samman alla torka ingredienser. Vispa ihop olja och ägg. Tillsätt ½- delen av de torra ingredienserna. Rör ner kaffe i mjölken och häll ner detta i smeten. Tillsätt resterande torra ingrediensblandningen. Häll i springformar. Grädda mitt i ugnen i ca 50min. Låt svalna helt.

 Swiss meringue buttercream frosting:

  • 3tsk vaniljsocker
  • 60g (från 2 ägg) äggvitor
  • 100g (2½ dl) strösocker
  • 80g (1¹/dl) florsocker
  • 200g rumstempererat smör


Värm strösocker, äggvitor och vanilj över ett vattenbad på spisen. Värm tills allt socker löst upp sig. Tag bort från spisen och vispa upp detta till en styv maräng. Tillsätt sedan florsocker, vispa tills marängen har svalnat helt. Häll i smöret lite åt gången. Vispa sedan detta i ytterligare 5-10min. Ju längre du vispar, desto vitare och fluffigare frosting får du!

hallonfyllning:

Tag en del av marängfrostingen, blanda med hallonpuré (ca. 2 msk).

 

Tyllar använda: Wilton 1M, Wilton 233.
Färger använda: Wilton färger- blue sky, lemon yellow, red, leaf green.

---------------------------------------------------------------

It was time to bake a cake with beautiful spring colors! This is a moist chocolate cake, filled with raspberries and vanilla.

Recipe chocolate cake layers (10cm in diameter):

  • 83g (1,4dl) all purpose flour
  • 30g (¾ dl) cocoa powder (100% cocoa)
  • 100g (1¼ dl) sugar
  • ½ tsp baking soda
  • ½ tsp baking powder
  • 2tsp vanilla
  • A pinch of salt
  • 1 large egg
  • 110ml (1,1dl) warm milk
  • 2tsp instant coffe
  • 45g (½ dl) vegetable oil

Turn on the oven to 150°C/300°F.
Grease and flour 2 springforms, 10 cm in diameter. Mix together all of the dry ingredients. whip up oil and egg. Add ½ of the dry ingredients. Add instant coffee into the hot milk and pour this into the batter. Add the rest of the dry ingredients and stir. Pour batter into springforms. Bake in oven for about 50min. Let it then cool off completely.

Swiss meringue buttercream frosting:

  • 3tsk vanilla
  • 60g (from 2 eggs) egg whites
  • 100g (2½ dl) granulated sugar
  • 80g (1¹/dl) icing sugar
  • 200g roomtemp. butter

On a double boiler- heat upp the eggwhites, granulated sugar and vanilla until all of the sugar has dissolved. Take this off the heat. Whisk meringue until stiff peaks form. Add icing sugar and whisk this through. Add softened butter little by little. Keep whisking for another 5-10min. The more time you put on whisking this frosting, the fluffier and whiter it will get!
Raspberry filling: Take a part of the frosting, add 2tbsp raspberry purée. Stir this together.

nozzles used: Wilton 1M, Wilton 233.
colors used: Wilton colors- blue sky, lemon yellow, red, leaf green.

Blackberry double chocolate chip cookies

publicerat i cookies;
Dessa underbara kakor är ett måste för mig att ha hemma. Spröda runt kanterna, och härligt sega i mitten. Och dessutom full med choklad och frystorkade björnbär!
 
Recept (≈30 kakor)
  • 170g rumstempererat smör
  • 170g (2dl) brunt socker
  • 100g (1,1dl) strösocker
  • 2 ägg
  • 2tsk vaniljsocker (alt. 1/2 vaniljstång)
  • 120g (2dl) mjöl
  • 60g (2dl) havregryn
  • ¼tsk bikarbonat
  • chokladknappar
  • frystorkade björnbär
  • en nypa salt

Sätt ugnen på 175°C (350°F).

1. Mixa samman smör, socker, salt och vanilj tills det blir lätt och poröst (runt 5min).
2. Tillsätt ett ägg i taget, mixa väl mellan varje ägg.
3. Häll i mjöl, havregryn samt bikarbonat. Blanda endast till en homogen kaksmet.
4. Tillsätt chokladknappar och frystorkade björnbär. Rör om.
Fördela ungefär en matsked för varje kaka på bakplåtspaper. Fördela kakorna med mellanrum, dessa sprider ut sig lite i ugnen. Baka mitt i ugnen i 15-20min.
---------------------------------------------------------------
These cookies are a must for me to always have at home. Crispy on the outside, chewy in the middle. And also filled with chocolate chips and freeze-dried blackberries!
 
Recipe (≈30 cookies)
  • 170g roomtemp. butter
  • 170g (2dl) brown sugar
  • 100g (1,1dl) granulated sugar
  • 2 eggs
  • 2tsp vanilla (alt. 1/2 vanilla pod)
  • 120g (2dl) all purpose flour
  • 60g (2dl) oats
  • ¼tsp baking soda
  • chocolate chips
  • freeze-dried blackberries
  • a pinch of salt

Turn on oven to 175°C (350°F).
 
1. Cream together butter, sugar, salt and vanilla until it fetse light and fluffy (around 5min).
2. Add one egg at a time, mix well between each egg.
3. Add flour, oats and baking soda.Mix just until it all comes togehther.
4. Add the chocolate chips and the freeze-dried blackberries, stir it in.
Portion out the cookies (around 1-2 tbsp) on a baking tray, keep a good amount of space between each cookie since they spread out while baking. Bake for 15-20min.