Lemon meringue pie

publicerat i Pie;

En till bakelse i vårens toner och färger! Denna gång blev det en lite annorlunda citronmarängpaj. Hade i lite kondenserad mjölk i Lemon curd för att få en rundare och fylligare smak, och tänkte att det kan väl inte gå fel med blåbär på det också? Jag hade rätt! 
Recept Lemon curd:
  • 2 äggulor
  • 60g (¾dl) strösocker
  • Juice och rivet skal från 1 citron
  • 50g smör
  • 100ml (1dl) söt kondenserat mjölk

Rör samman alla ingredienser förutom kondenserad mjölk i en värmetålig skål. Lägg skålen över ett vattenbad. Vispa tills citronkrämen börjar tjockna (kan ta ca 15min). Tag av från värmen. Låt svalna. Häll i kondenserat mjölk och rör om.

Recept pajbotten:
  • 150g kallt smör
  • 240g (4dl) vetemjöl
  • 30g (½dl) florsocker
  • 1 ägg
1. Nyp ihop tärnat kallt smör med mjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägg och arbeta samman degen tills det precis går ihop. Det går bra att tillsätta någon tesked vatten om degen känns alldeles för torr och smulig. 
3. Plasta in degen och låt den kallna i kylen i 30min. 
4. sätt ugnen på 175°C/350°F
5. kavla ut degen och klä din pajform. Nagga botten med en gaffel- detta för att förhindra luftbubblor.
6. Klä in hela skalet med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen i 10min.
7. Ta bort foliet och fyll pajformen med lemon curd- blandningen. Grädda mitt i ugnen i ytterligare 10min eller tills skalet får en gyllene färg. 
Låt pajen svalna helt.
Recept maräng:
  • 3tsk vaniljsocker
  • 60g (från 2 ägg) äggvitor
  • 100g (1 ¾dl) strösocker
Värm strösocker, äggvitor och vanilj över ett vattenbad på spisen. Värm tills allt socker löst upp sig. Tag bort från spisen och vispa upp detta till en styv maräng.
Recept blåbärskompott:
  • 100g frysta blåbär
  • 40g (½dl) strösocker
  • juice och skal från ½ citron
koka samman alla ingredienser i en kastrull tills såsen har tjocknat en aning, ca 5-10min.
---------------------------------------------------------------
Another sweet treat in the spring colors! This is a slightly different lemon meringue pie. I added some condensed milk in the Lemon curd to get a richer flavor, and I also thought it couldn't go wrong with some blueberries on it? I was right!

Recipe Lemon curd:

  • 2 egg yolks
  • 60g (¾dl) granulated sugar
  • Juice and zest from 1 lemon
  • 100g butter
  • 100ml (1dl) sweetened condensed milk


Stir together all of the ingredients except for the condensed milk in a heatproof bowl.Put bowl over a saucepanwith simmering water. Keep stirring for another 15min or until it starts to thicken. Take off the heat. Let it cool. Add the condensed milk and stir this in.

Recipe piecrust:
  • 150g cold butter
  • 240g (4dl) all purpose flour
  • 30g (½dl) icing sugar
  • 1 egg

1.Pinch together the cold butter with the flour and icing sugar.

2. Add the egg and work the dough just until it comes together. In this stage, you could add a few teaspoons of water if the dough is too crumbly.
3. Wrap up the dough in plastic wrap and put it in the fridge for 30min. 
4. Turn on the oven to 175°C/350°F
5. Roll out the dough and cover your pie-dish. Poke a few little holes on the bottom to avoid airpockets.
6. Wrap up your crust in aluminum foil nad bake in the oven for 10min.
7. Take off the foil and fill your pie with the lemon curd-mix. Bake in the oven for another 10min, or until the crust gets a golden color. 
Let the pie cool off completely.

Recipe meringue:

  • 3sp vanilla
  • 60g (from 2 eggs) eggwhites
  • 150g (2½ dl) granulated sugar
On a double boiler- heat upp the eggwhites, granulated sugar and vanilla until all of the sugar has dissolved. Take this off the heat. Whisk meringue until stiff peaks form.
Recipe blueberry compote:
  • 100g frozen blueberries
  • 40g (½dl) granulated sugar
  • juice and zest from ½ lemon
Heat up all of the ingrediens for the compote in a saucepan. Let it cook for 5-10 min or until it starts to thicken a bit. 

Taggar: Lemon curd, Lemon meringue pie, Lemon pie;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Veronica Wallgren:

Åh vad gott!

Svar: Tack så jättemycket! Hoppas du testar på receptet :)
amateurbaking

2:a kommentar, skriven , av Fatima :

Ser så gott ut! Denna ska också bakas till eid inshallah!

Svar: Tack så jättemycket! Det kommer säkert bli supergott In Shaa Allah
amateurbaking

3:e kommentar, skriven , av Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!:

mumms ser underbart ut

Svar: Tack så jättemycket! <3
amateurbaking

Kommentera inlägget här :