Vanilla lemon cake

publicerat i Frosting, cake;
 Det här måste nog vara en av mina favorittårtor. En riktig smakexplosion! Jag hoppas ni testar på denna tårta. 

Recept vaniljtårtbotten:

  • 330g (5,6dl) vetemjöl
  • 280g (3,3dl) strösocker
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2msk vaniljsocker
  • En nypa salt
  • 2 ½ ägg
  • 280ml (2,8dl) varm mjölk
  • 80g smör
  • 55g (0,6dl) vegetabilisk olja

Sätt ugnen på 150°C/300°F.
Smöra och mjöla 2 springformar, 20 cm i diameter. Blanda samman alla torka ingredienser. Vispa ihop smör, olja och ägg. Tillsätt ½- delen av de torra ingredienserna. Häll i den varma mjölken och rör om. Tillsätt resterande torra ingrediensblandningen. Häll i springformar. Grädda mitt i ugnen i ca 50min. Låt svalna helt.

 

Lemon curd:

  • 4 äggulor
  • 120g (1,4dl) strösocker
  • Juice och rivet skal från 2 citroner
  • 100g smör


Rör samman alla ingredienser i en värmetålig skål. Lägg skålen över ett vattenbad. Vispa tills citronkrämen börjar tjockna (kan ta ca 15min). Tag av från värmen. Låt svalna.

 

Swiss meringue buttercream frosting:

  • 4tsk vaniljsocker
  • 120g (från 4 ägg) äggvitor
  • 200g (3,2dl) strösocker
  • 160g (2,7dl) florsocker
  • 400g rumstempererat smör


Värm strösocker, äggvitor och vanilj över ett vattenbad på spisen. Värm tills allt socker löst upp sig. Tag bort från spisen och vispa upp detta till en styv maräng. Tillsätt sedan florsocker, vispa tills marängen har svalnat helt. Häll i smöret lite åt gången. Vispa sedan detta i ytterligare 5-10min. Ju längre du vispar, desto vitare och fluffigare frosting får du!

 

Ihopsättning av tårta:

1. Dela varje tårtbotten på mitten. Detta ger dig 4 bottnar. 

2. blanda en del av marängsmörkrämen med en del av lemon curd. Smaka av. Fyll tårtan med detta.

3.Spackla på marängsmörkräm runt tårtan samt spritsa över för att få en fin kant. Häll över lite lemon curd på toppen av tårtan. Du kan även rosta lite kokosflingor och använda som dekoration runt tårtan.

---------------------------------------------------------------

This has to be one of my favorite cakes. It's such a flavorexplosion! I hope you try out this recipe.

RECIPE vanilla cake layers:

  • 330g (5,6dl) all purpose flour
  • 280g (3,3dl) sugar
  • 1 ½ tsp biaking soda
  • 1 ½ tsp baking powder
  • 2tbsp vanilla
  • a pinch of salt
  • 2 ½ eggs
  • 280ml (2,8dl) hot milk
  • 80g butter
  • 55g (0,6dl) vegetable oil

 

Turn oven on 150°C/300°F.
Grease and flour 2 springforms, 20 cm in diameter. Mix together all of the dry ingredients. whip up butter, oil and eggs. Add ½ of the dry ingredients. Pour in the hot milk and stir this together. Add the rest of the dry ingredients and stir. Pour batter into springforms. Bake in oven for about 50min. Let it then cool off completely.

 

Lemon curd:

  • 4 egg yolks
  • 120g (1,4dl) granulated sugar
  • Juice and zest from 2 lemons
  • 100g butter


Stir together all of the ingredients in a heatproof bowl.Put bowl over a saucepanwith simmering water. Keep stirring for another 15min or until it starts to thicken. Take off the heat. Let it cool.



Swiss meringue buttercream frosting:

  • 4tsp vanilla
  • 120g (from 4 eggs) eggwhites
  • 200g (3,2dl) granulated sugar
  • 160g (2,7dl) icing sugar
  • 400g roomtemp. butter

On a double boiler- heat upp the eggwhites, granulated sugar and vanilla until all of the sugar has dissolved. Take this off the heat. Whisk meringue until stiff peaks form. Add icing sugar and whisk this through. Add softened butter little by little. Keep whisking for another 5-10min. The more time you put on whisking this frosting, the fluffier and whiter it will get!

Putting togehter the cake:

1. Cut each cake layer in half, this will give you 4 layers.

2. Mix together a part of the buttercream with the lemon curd. Taste. Fill your cake with this lemony filling. 

3. Coat your cake with buttercream and make a border on top. Pour over some of the lemon curd on the top center of the cake. You could also toast some coconut flakes and add as a decoration on the sides.

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Anaga:

Hej!
Jag gjorde tårtan häromdagen och den blev supergod. Men inte så fin och då syftar jag det mer på att tårtbottnarna inte blev så höga. Vad kan det bero på? Sedan undrar jag om du skär bort den ovala delen av tårtbotten. Alltså toppen av kakan då den kan buckla.
Tack för dina fina recept.
Anaga

Svar: Hej! Va kul att höra att du testade på receptet :)Angående dina tårtbottnar, hur stor form använde du? Kan det vara så att formen var för stor för den kvantiteten som står i receptet? En annan viktig sak är att aldrig vispa smeten för länge efter att man har hällt i mjölblandningen. Då får man en mer tuff och kompakt tårtbotten.
Jag brukar alltid trimma mina tårtbottnar efter att de har svalnat. Då går det bra att använda en brödkniv eller tårtskärarare.
Jag hoppas detta kunde vara till hjälp? ♥️
amateurbaking

Kommentera inlägget här :