Brunch cupcakes

publicerat i Cupcakes;
Ja, brunch cupcakes var nog det rätta namnet för dessa godingar! Härligt saftiga vaniljcupcakes som jag valde att fylla med en blåbärskompott. 
Om jag skulle baka dessa igen så skulle jag nog köra på en kaffe-frosting. Fick inte ut så mycket smak från teet som jag hade velat. Därför skriver jag ner ett frostingrecept med kaffe istället :)
Och pannkakorna får vi inte glömma såklart! Små söta mini-pannkakor toppade med färska bär och ringlade med sirap. Kan det bli bättre? 

sätt ugnen på 175°C/350°F.

RECEPT för 12st cupcakes:

  • 45g smör (rumstempererat)
  • 45g (½dl) matolja (jag använde vanlig rapsolja)
  • 120g (1,4dl) strösocker
  • 2 ägg
  • 150g (2,5dl) vetemjöl
  • 1/2tsk bikarbonat
  • En nypa salt
  • ½ vaniljstång- använd fröna
  • 150ml (1 ½ dl) mjölk (rumstempererat)


Mixa samman smör, olja, socker, salt och vanilj tills detta blir lätt och fluffig i konsistens. Tillsätt ett ägg i taget, mixa mellan varje ägg. Sikta samman de torra ingredienserna (vetemjöl och bikarbonat). Tillsätt hälften av de torra ingredienserna i smör/socker-smeten och rör om försiktigt. Häll i mjölken och rör om. Tillsätt sedan resten av de torra ingredienserna och blanda samman detta. Fördela smeten i cupcakeformar, fyll upp till 3/4 i varje form. Baka mitt i ugnen i cirka 18-23min.
Medan cupcakesen svalnar så kan du göra blåbärskompotten,frostingen och pannkakorna.

Blåbärskompott:

Jag gör gärna extra mycket blåbärskompott som jag kan spara i kylen och använda istället för sylt.

  • 150g frysta blåbär
  • 50g (0,6dl) strösocker
  • Citronjuice från ½ citron
  • 1tsk maizena


Häll blåbär, strösocker och citronjuice i en kastrull. koka upp i ganska hög värme tills blåbären mjuknar. Tillsätt maizena och rör om. Tag bort från spisen och låt svalna.

Swiss meringue buttercream frosting med kaffe:

  • 3tsk vaniljsocker
  • 60g (från 2 ägg) äggvitor
  • 100g (1 ¼ dl) strösocker
  • 80g (1 ¹/dl) florsocker
  • 200g rumstempererat smör
  • 1-2msk starkt kaffe (måste vara kallt!)


Värm strösocker, äggvitor och vanilj över ett vattenbad på spisen. Värm tills allt socker har löst upp sig. Tag bort från spisen och vispa upp detta till en styv maräng. Tillsätt sedan florsocker, vispa tills marängen har svalnat helt. Häll i smöret lite åt gången. Vispa sedan detta i ytterligare 5-10min. Ju längre du vispar, desto vitare och fluffigare frosting får du! Tillsätt till sist kaffet och vispa tills det kommer samman.

Mini-pannkakor:
  • Ca. 120g (2dl) vetemjöl
  • 1msk strösocker
  • ½ tsk bakpulver
  • en liten nypa salt
  • 150ml (1 ½ dl) mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk smält smör
Mixa samman alla ingredienserna för pannkakorna. Stek i medelhög värme tills de blir gyllene. Låt pannkakorna svalna.
 
Ihopsättning av cupcakes:
  1. Gröp ur cupcakesen.
  2. Fyll dessa med blåbärskompott.
  3. Toppa med marängsmörkrämen.
  4. Lägg på pannkakor oh färska bär.
  5. Ringla sedan sirap över cupcakesen. 
Tyllar använda: Wilton 1M.
---------------------------------------------------------------

Yea, I think brunch cupcakes is the right name for these goodies! Vanilla cupcakes filled with blueberry-compote. Next time I bake these, I'll probably flavor the frosting with coffee instead of tea, didn't get out as much flavor as I would have wanted to. So that’s why I’m writing down a recipe with coffee :)
And let’s not forget about the pancakes! Cute little mini-pancakes topped with some fresh berries and syrup. Could this get any better? 

Preheat oven at 350°F/175°C

RECIPE for 12 cupcakes:

  • 45g butter (roomtemp.)
  • 45g (½dl) vegetable oil (I used rapeseed oil)
  • 120g (1,4dl) granulated sugar
  • 2 eggs
  • 150g (2,5dl) all purpose flour
  • 1/2 tsp baking soda
  • A pinch of salt
  • ½ vanilla bean- Use the seeds
  • 150ml (1 ½ dl) roomtemp. milk

 

Cream together butter, oil, sugar, salt and vanilla until it becomes light and fluffy in consistency. Add one egg at a time and mix well between each egg. Sift together flour and baking soda. Add half of the flour-mix into the butter/sugar mix and fold this together. Add the milk. Fold it in carefully. At last, add the rest of the flour-mix. Fill your cupcake liners 3/4 full. bake in preheated oven for 18-23min.
While the cupcakes are cooling, let's get on with the blueberry compote, frosting and pancakes.

Blueberry compote:

I tend to make a little extra compote and keep it in the fridge for later.

  • 150g frozen blueberries
  • 50g (0,6dl) sugar
  • Lemonjuice from ½ lemon
  • 1tsp cornstarch

Put blueberries, sugar and lemonjuice in a saucepan. cook on high heat until the blueberries start to get soft. Add cornstarch and stir this through. Remove from heat. Let this cool.

Swiss meringue buttercream frosting with coffee:

  • 3tsp vanilla
  • 60g (from 2 eggs) eggwhites
  • 100g (1 ¼ dl) granulated sugar
  • 80g (1 ¹/3 dl) icing sugar
  • 200g roomtemp. butter
  • 1-2 tbsp strong coffee (cooled!)

On a double boiler- heat upp the eggwhites, granulated sugar and vanilla until all of the sugar has dissolved. Take this off the heat. Whisk meringue until stiff peaks form. Add icing sugar and whisk this through. Add softened butter little by little. Keep whisking for another 5-10min. The more time you put into whisking this frosting, the fluffier and whiter it will get! At last, add the coffee and whisk until it comes together.

Mini-pancakes:
  • Ca. 120g (2dl) all purpose flour
  • 1 tbsp caster sugar
  • 1 ½ tsp baking powder
  • A pinch of salt
  • 150ml (1 ½ dl) milk
  • 1 egg
  • 2 tbsp melted butter
Mix together all of the ingredients for the pancakes. Fry the pancakes on medium heat until they get a nice golden color. Let these cool off.
 
Assembling the cupcakes:
  1. Scoop out a little bit of cake from the center of each cupcake.
  2. Fill these with the blueberry compote
  3. top it with the frosting
  4. put on a pancake and some fresh berries and syrup
Nozzles used: Wilton 1M.

Kommentera inlägget här :