Red velvet and cookie dough cupcakes

publicerat i Cupcakes, cookiedough;
Hejhej!

Kände att det minst sagt var dags att uppdatera bloggen med ett nytt recept, kanske lagom till Eid?
Vad tycker ni om Red velvet cupcakes? Det är nämligen en av mina absoluta favoritsmaker när det kommer till cupcakes, och jag körde med en liten twist, för det kan väl bara inte gå fel om man fyller och toppar dessa små söta bakverk med cookie dough ellerhur? 

RECEPT

Raw edible cookie dough:

  • 110g rumstempererat smör
  • 120g (1 ½ dl) brunt socker (farinsocker)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker (alt. ½ tsk äkta vaniljfrön)
  • Ca 150g hackad choklad- eller önskad mängd
  • 120g (2dl) vetemjöl
  • 2 msk mjölk


Mixa samman smör, socker, salt och vanilj tills att det blir ljusare i färgen och fluffigt, ca 5-7min. Tillsätt hackad choklad, vetemjöl och mjölk och mixa detta endast tills det kommer samman. Vi vill inte bilda gluten här, så mixa sparsamt i detta skede. Kvarvarande cookie dough går alldeles utmärkt att frysa in.

Red velvet cupcakes (12st):

  • 180g (3dl) vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk salt
  • 100g (1 ¼ dl) strösocker
  • 160g (1,8 dl) vegetabiliskt olja- t.ex rapsolja, solrosolja, etc.
  • 1 ägg
  • 1 tsk röd karamellfärg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 133g (1 ¹/3 dl) filmjölk
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 0,8 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 175°C. Sikta samman mjöl och kakao. Vispa socker, salt och olja i cirka 2min. Tillsätt ägg och karamellfärg, vispa samman. Tillsätt filmjölken och mjölblandningen om vartannat, vänd ned detta i smeten. Blanda vinäger och bikarbonat i en liten skål. Häll sedan i detta i cupcakesmeten och rör om.
Fyll cupcakeformar till cirka hälften, Tillsätt en liten bit av cookie dough centriskt i varje cupcake. Grädda mitt i ugnen i ca 20min. Låt cupcaken svalna helt. Gör så länge frostingen.

Swiss meringue buttercream frosting:

  • 3 tsk vaniljsocker
  • 60g (från 2 ägg) äggvitor
  • 100g (1 ¼ dl) strösocker
  • 80g (1 ¹/dl) florsocker
  • 200g rumstempererat smör


Värm strösocker, äggvitor och vanilj över ett vattenbad på spisen. Värm tills allt socker har löst upp sig. Tag bort från spisen och vispa upp detta till en styv maräng. Tillsätt sedan florsocker, vispa tills marängen har svalnat helt. Häll i smöret lite åt gången. Vispa sedan detta i ytterligare 5-10min. Ju längre du vispar, desto vitare och fluffigare frosting får du!

Ihopsättning av cupcakes:

  1. Toppa med marängsmörkrämen.
  2. lägg på en bit cookie dough
Tyllar använda: Wilton 1D.
---------------------------------------------------------------
hey!
Felt like it was due time to say the least to update the blog with a new recipe, maybe just in time for Eid? How do you feel about Red velvet cupcakes? Personally, it's one of my favorite flavors when it comes to cupcakes, and I made these with a little twist, you really can't go wrong filling and topping off these cupcakes with some homemade cookie dough right?
Raw edible cookie dough:
  • 110g Roomtemperatured butter
  • 120g (1 ½ dl) brown sugar
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp vanilla
  • Around 150g chopped chocolate, or take as much/little as you like
  • 120g (2dl) all purpose flour
  • 2 tbsp milk
Mix together butter, sugar, salt and vanilla until it becomes light and fluffy, around 5-7min. Add the chopped chocolate, flour and milk. Mix this until it just comes together, we don't wan't to create any gluten here. You could always freeze the left-over cookie dough and use it for another day.
Red velvet cupcakes (12st):
  • 180g (3dl) all purpose flour
  • 1 tbsp cocoa powder
  • 1 tsp salt
  • 100g (1 ¼ dl) sugar
  • 160g (1,8 dl) vegetable oil
  • 1 egg
  • 1 tsp red food color
  • 1 tsp vanilla
  • 133g (1 ¹/3 dl) yoghurt
  • 1 tsk apple cider vinegar
  • 0,8 tsp baking soda

Turn the oven on to 175°C/350°F. Sift together the flour and cocoa powder. Whisk together sugar, salt and oil for about 2 minutes. Add in the egg and food color, whisk. Add youghurt and the dry ingredients, alternating between them. In a small bowl, stir together baking soda and vinegar. Add this in to the batter and stir it through. Fill your cupcake liners halfway full with the batter. Add a bit of the cookie dough in to the center of the cupcake. Bake these in the oven for about 20 minutes. Let it then cool off completely. In the meantime, make the frosting.

Swiss meringue buttercream frosting:

  • 3tsp vanilla
  • 60g (from 2 eggs) eggwhites
  • 100g (1 ¼ dl) granulated sugar
  • 80g (1 ¹/3 dl) icing sugar
  • 200g roomtemp. butter

On a double boiler- heat upp the eggwhites, granulated sugar and vanilla until all of the sugar has dissolved. Take this off the heat. Whisk meringue until stiff peaks form. Add icing sugar and whisk this through. Add softened butter little by little. Keep whisking for another 5-10min. The more time you put into whisking this frosting, the fluffier and whiter it will get!

Assembling the cupcakes:

  1. Frost your cupcakes with the swiss meringue buttercream frosting
  2. Add a bit of the cookie dough
Nozzles used: Wilton 1D.