Half-baked cookie brownies

publicerat i brownies, chocolate/choklad, cookiedough, cookies;
Det perfekta brownie-receptet, ett måste i kokboken hemma! Dessa är så chokladiga som de kan bli, och samtidigt kladdiga och underbara helt enkelt :)
Det går såklart att skippa cookie-lagret om man vill det, och endast köra på brownie receptet. 
Sätt ugnen på 175°C.
RECEPT:
Brownies:
  • 250g mörk choklad (hackad)
  • 225g smör
  • 150g (1,9 dl) brunt socker (farinsocker)
  • 100g (1 ¼ dlströsocker
  • 2st äggulor
  • 3st stora ägg
  • 2 tsk espressopulver
  • 1 tsk vaniljsocker (jag använder mig utav vaniljfrön, ca ½ tsk)
  • 160g (2,7 dl) vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 5 msk kakao

Häll chokladen, smöret, vanilj och espressopulvret i en skål över sjudande vatten. Rör om tills allt har smält. Tillsätt sockret och rör om. Tillsätt äggen under omrörning. Tag skålen från värmen. Sikta samman vetemjöl, salt och kakao. Tillsätt det sedan till chokladblandningen. Lägg browniesmeten åt sidan medan du gör cookie-lagret.
Chocolate chip cookie- lager:
  • 225g rumstempererat smör
  • 150g (1,9 dl) strösocker
  • 200g (2 ½ dl) brunt socker (farinsocker)
  • 2 stora ägg
  • 1 tsk vaniljsocker (jag använder mig utav vaniljfrön, ca ½ tsk)
  • 250g (4,2 dl) vetemjöl
  • ¼ tsk bikarbonat
  • ½ tsk flingsalt
  • 200g (6,7 dl) havregryn
  • 150g chokladknappar

Vispa smör och all socker fluffigt. Tillsätt sedan ett ägg i taget under fortsatt vispning. Häll sedan i vetemjöl, vaniljsocker, flingsalt och havregryn. Vispa endast tills allt kommer samman. Tillsätt till sist chokladknappar och rör om detta.
-----------------------------------------------------------------
1. Täck en ugnsform med bakplåtspapper.
2. Häll hälften av brownie smeten i formen.
3. Stapla sedan med cookie dough.
4. Häll sedan resten av brownie smeten i formen.
5. Grädda detta mitt i ugnen i ca 25 min.
6. Låt svalna helt. Lägg sedan formen i frysen i minst en timme. Detta för att det ska bli enklare att skära brownie i fina och raka bitar.
Om man vill så kan man även toppa brownie med chokladganache vilket jag har gjort på dessa. Då använder man sig av lika delar mörk choklad som vispgrädde. Koka upp grädden. Häll över chokladen och rör om. Häll över brownie. klart!
------------------------------------------------
The perfect brownie recipe, a must-have in your cookbook at home! These are so chocolatey, gooey and just wonderful to say the least :) And you could always skip the cookie-layer part and just go for the brownie recipe. 
Turn on the oven to 175°C/350°F
RECIPE:
Brownies:
  • 250g dark chocolate (chopped)
  • 225g butter
  • 150g (1,9 dl) brown sugar
  • 100g (1 ¼ dl) granulated sugar
  • 2 egg yolks
  • 3 large eggs
  • 2 tsp instant coffee 
  • 1 tsp vanilla (I use the vanilla seeds, around ½ tsp)
  • 160g (2,7 dl) all purpose flour
  • 1 tsp salt
  • 5 tbsp cocoa powder

Pour the chocolate, butter, vanilla and the instant coffee in a heatproof bowl over simmering water. Stir until it's completely melted. Add the sugar and give it a stir. Add the eggs and keep on stirring. Take the bowl from the heat. Sift together flour,salt and cocoa powder. Pour the dry mix into the chocolate-mix and fold this together. Put this brownie batter on the side while you start making the cookie layer part.
Chocolate chip cookie-layer:
  • 225g roomtemperatured butter
  • 150g (1,9 dl) granulated sugar
  • 200g (2 ½ dl) brown sugar
  • 2 large eggs
  • 1 tsp vanilla (I use the vanilla seeds, around ½ tsp)
  • 250g (4,2 dl) all purpose flour
  • ¼ tsp baking soda
  • ½ tsp sea salt
  • 200g (6,7 dl) oats
  • 150g chocolate chips

Whisk together butter and the sugar until fuffy in consistency. Then add one egg at a time, continue whisking. Add flour, vanilla, sea salt and oats. whisk this just until it comes together. Finally, add the chocolate chips and fold this in.
-----------------------------------------------------------------
1. Cover a baking tin with parchment paper.
2. Pour half of the brownie-mix into the tin.
3. Add the cookie dough on top.
4. Add the remaining brownie-mix and even it out on top of the cookie dough.
5. Bake in a preheated oven for about 25 min.
6. Let the brownie cool off completely. Put it in the freezer for at least one hour. This will help you cut the brownie in nice sharp edges. 
Optional: I added some dark chocolate ganache on top of these brownies. Take equal parts of chopped dark chocolate and heavy whipping cream. Heat up the cream until it starts to boil. put the chocolate in a heatproof bowl. Pour the cream over the chocolate and give it a stir. Pour the ganache on top of the brownie. Done!

Chocolate & cookie dough mousse cake

publicerat i chocolate/choklad, cookiedough, mousse;
Oj, det var verkligen evigheter sedan bloggen uppdaterades med barnsligt goda recept. Inte bra, lovar ska försöka bli bättre på det hehe. 
Får se detta som en liten mini-nystart för bloggen :) Såklart får chokladen hedersplatsen för detta. Detta är en len, lätt och otroligt krämig moussetårta som är superenkel att baka. Det är en hel del moment dock. Chokladtårtbotten följt av cookiedough-lager, chokladmousse och choklad-glaze. 
RECEPT:
Chokladtårtbotten:
  • 83g (1,4dl) vetemjöl
  • 30g (¾ dl) kakao (100% kakao)
  • 100g (1¼ dl) strösocker
  • ½ tsk bikarbonat
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • En nypa salt
  • 1 stort ägg
  • 110ml (1,1dl) varm mjölk
  • 2 tsk snabbkaffe
  • 45g (½ dl) vegetabilisk olja


Sätt ugnen på 150°C/300°F.
Smöra och mjöla en rund form, 15 cm i diameter. Blanda samman alla torka ingredienser. Vispa ihop olja och ägg. Tillsätt ½- delen av de torra ingredienserna. Rör ner kaffe i mjölken och häll ner detta i smeten. Tillsätt resterande torra ingrediensblandningen. Häll smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen i ca 50min. Låt svalna helt. Trimma så du får en plan botten. Resterande botten kan du göra cake pops av :)

Raw edible cookie dough:

  • 110g rumstempererat smör
  • 120g (1 ½ dl) brunt socker (farinsocker)
  • 1 tsk vaniljsocker (alt. ½ tsk äkta vaniljfrön)
  • Ca 150g hackad choklad- eller önskad mängd
  • 120g (2dl) vetemjöl
  • 2 msk mjölk

Mixa samman smör, socker och vanilj tills att det blir ljusare i färgen och fluffigt, ca 5-7min. Tillsätt hackad choklad, vetemjöl och mjölk och mixa detta endast tills det kommer samman. Vi vill inte bilda gluten här, så mixa sparsamt i detta skede. Kvarvarande cookie dough går alldeles utmärkt att frysa in.
Chocolate mirror glaze:
  • 210g (1,4dl) strösocker
  • 125ml vatten
  • 150g hackad mörk choklad
  • 30g (¾ dl) kakao 
  • 65ml (0,65 dl) vispgrädde
  • 4 gelatinblad (halal gelatinblad finns att köpa här)
Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i ca 7-10min. Häll vatten socker i en kastrull, låt detta komma upp till 104°C. Tag av från värmen och häll i hackad mörk choklad och rör om. Tillsätt kakao och grädde. Tillsätt gelatin när glazen kommit ner till 60°C. Häll choklad-glazen genom en sil för att få bort eventuella klunpar och rester. Låt detta sedan komma ner i temperatur till cirka 35°C innan användning.
Chokladmousse:
  • 5dl (500ml) vispgrädde
  • 250g mörk choklad (jag använde 70%)
  • 1 gelatinblad (halal gelatinblad finns att köpa här)

Blötlägg gelatinblad i kallt vatten i ca 7-10min. lättvispa så länge 2 ½ dl (250ml) grädde. Värm 2dl (200ml) grädde tillsammans med chokladen tills all choklad har smält. Försök att inte värma detta för länge utan håll det till fingervarm temperatur. Vänd försiktigt ned chokladblandningen i det lättvispade grädden. Tag ut gelatinbladet från vattnet och krama ur resterande vatten. häll detta i en skål tillsammans med resterande ½ dl grädde. Värm detta i mikro i ca 10sek. Häll gelatinet över mousseblandningen och rör om. 
Ihopsättning av tårta:
  1. Lägg ett bakplåtspapper i en rund springform. 
  2. Lägg i chokladtårtbotten. 
  3. Pressa ut ett lager av cookie dough på chokladbottnen. 
  4. Toppa detta med chokladmousse. 
  5. Låt stelna i frysen över natten, eller åtminstone i 6 timmar.
  6. Tag ut från frysen och tag ut moussetårtan från springformen. Kanterna på formen kan behöva värmas lite med t.ex en varm trasa eller liknande. 
  7. Häll över ett lager av mirror glaze så det täcker hela tårtan.
  8. Låt tårtan sedan stå i kylen i minst en timme så att den kommer ner i temperatur.
  9. Jag toppade min tårta med lite lättvispat trädde, hackad choklad och ännu mer cookie dough! :)
------------------------------------------------
Wow, it really was a long time ago since I've updated the blog with some delicious recipes. Not good. Promise, I'll try to do better hehe.
I'm looking at it as a mini fresh-start for the blog :) And of course I'm kickstarting with something really chocolatey. This is a really smooth, light and creamy mousse cake, and it's really simple to bake actually.
Chocolate cake layer topped with a layer of cookie dough, chocolate mousse and chocolate-glaze.
RECIPE:
Recipe chocolate cake layer (15cm in diameter):
  • 83g (1,4dl) all purpose flour
  • 30g (¾ dl) cocoa powder (100% cocoa)
  • 100g (1¼ dl) sugar
  • ½ tsp baking soda
  • ½ tsp baking powder
  • 2 tsp vanilla
  • A pinch of salt
  • 1 large egg
  • 110ml (1,1dl) warm milk
  • 2 tsp instant coffe
  • 45g (½ dl) vegetable oil

Turn on the oven to 150°C/300°F.
Grease and flour a springform, 15 cm in diameter. Mix together all of the dry ingredients. Whip up oil and egg. Add ½ of the dry ingredients. Add instant coffee into the hot milk and pour this into the batter. Add the rest of the dry ingredients and stir. Pour batter into springform. Bake in oven for about 50min. Let it then cool off completely. Trim down the cake so that you are left with a leveled and straight layer. You could always make some cake pops with the cake scraps :)
Raw edible cookie dough:
  • 110g Roomtemperatured butter
  • 120g (1 ½ dl) brown sugar
  • 1 tsp vanilla
  • Around 150g chopped chocolate, or take as much/little as you like
  • 120g (2dl) all purpose flour
  • 2 tbsp milk
Mix together butter, sugar and vanilla until it becomes light and fluffy, around 5-7min. Add the chopped chocolate, flour and milk.Mix this until it just comes together, we don't wan't to create any gluten here. You could always freeze the left-over cookie dough and use it for another day.
Chocolate mirror glaze:
  • 210g (1,4dl) granulated sugar
  • 125ml water
  • 150g chopped up dark chocolate
  • 30g (¾ dl) cocoa powder
  • 65g (0,65 dl) heavy whipping cream
  • 4 gelatine leaves (halal gelatine leaf bought here)
Soak the gelatine leves in cold water for about 7-10min. Heat up water and  sugar in a saucepan, until it reaches 104°C/220°F. Take it off the heat and add the dark chocolate, stir. Add cocoa powder and cream and stir. Squeeze out excess water from the gelatine leaves and put them in the chocolate sauce and stir. Pour the mixture through a sieve to get rid of any lumps. Let the glaze come down in temperature, around 35°C (95°F) before using it.
Chocolate mousse:
  • 5dl (500ml) heavy whipping cream
  • 250g dark chocolate (I used 70%)
  • 1 gelatine leaf (halal gelatine leaf bought here)

Soak the gelatine leves in cold water for about 7-10min. Lightly whip 2 ½ dl (250ml) of the cream. Heat up 2dl (200ml) cream with the chocolate, until all of the chocolate is melted. Try not to overheat, keep in a luke warm temperature. Slowly fold in the chocolate-mix in to the lightly whipped cream. Take out the gelatine leaf from the water, squeeze out any excess. Put the leaf in a bowl with remaining ½ dl (50ml) grädde, heat this in the micro-oven for 10 seconds- just until the gelatine melts. Pour the gelatine-mix over the mousse-mix and give it a fold. 
Assembling the cake:
  1. Put a baking sheet in a springform.
  2. Put in the chocolate cake layer.
  3. Press out a layer of the cookie dough on the cake layer.
  4. Top it off with the chocolate mousse
  5. Let this firm up overnight, or at leat for 6 hours.
  6. Take it out from the freezer, and release the mousse cake from the springform. You might have to heat up the edges of the tin to make it come out easier, take a warm cloth and put it around the tin for a few minutes.
  7. Pour a layer of the chocolate glaze to cover the cake.
  8. Put the cake in the fridge for at least one hour, to bring it down in temperature before serving.
  9. I topped off my cake with some lightly whipped cream, chopped dark chocolate and some more cookie dough! :)