Eid cake- Red velvet

publicerat i cake;
Red velvet- tårtornas tårta! Hur beskriver man ens smaken på red velvet? Jag har väldigt svårt att sätta ord på det i alla fall hehe. En kombination av smaker som är menade för varandra helt enkelt. Till Eid (muslimsk högtid som firas efter fastemånaden Ramadan) bakades denna Red velvet tårta. Jag valde att fylla min tårta med det klassiska cream cheese frosting, men lade även till ett lager av cookie dough frosting. 
Det var även första gången jag vågade mig på att täcka en tårta med sockerpasta, det gick väl helt okej för att vara första gången, eller?
RECEPT
Red velvet tårtbottnar (Två st bakformar á 20cm i diameter):
  • 250g (2 ½ dl) rumsvarm mjölk
  • 100g (1dl) rumsvarm filmjölk
  • 1 ½ msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk röd pastafärg
  • 480g (8dl) vetemjöl
  • 30g (¾ dl) kakao
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 msk vanilj
  • 340g (4 dl) strösocker
  • 70g rumsvarmt smör
  • 3st medelstora rumsvarma ägg
  • 100g neutral olja (t.ex rapsolja, solrosolja)
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 1 ½ tsk äppelcidervinäger

1) Sätt ugnen på 150°C/300°F. Smörj och mjöla kanterna på två bakformar á 20cm i diameter. Täck helst bottnarna med bakplåtspapper.
2) Blanda mjölk, filmjölk, 1 ½ msk äppelcidervinäger samt pastafärg.
3) Blanda samman alla de torra ingredienserna- vetemjöl, kakao, salt, vanilj.
4) Vispa smör och olja med sockret tills det blir lite ljusare i färgen.
5) Häll i ett ägg i taget i smörblandningen, vispa väl mellan varje ägg.
6) Häll i hälften av mjölblandningen i ägg/smör-mixen och rör om. Häll i mjölkblandningen och rör om. Avsluta med resterande mjölblandning och rör om.
7) Blanda bikarbonat med 1 ½ tsk äppelcidervinäger i en liten skål. häll i detta i kaksmeten och rör om.
8) Fördela smeten jämnt i de två bakformarna, baka mitt i ugnen i ca 50min. Testa med en sticka om kakan är klar. Låt svalna.

Swiss meringue buttercream frosting med Philadelphia:

  • 3tsk vanilj
  • 90g (från 3 ägg) äggvitor
  • 150g (2 ½ dl) strösocker
  • 120g (2 dl) florsocker
  • 300g rumstempererat smör
  • 150g rumsvarm Philadelphia
  1. Värm strösocker, äggvitor och vanilj över ett vattenbad på spisen.Värm tills allt socker löst upp sig.
  2. Tag bort från spisen och vispa upp detta till en styv maräng.
  3. Tillsätt florsocker, vispa tills marängen har svalnat helt.
  4. Häll i smöret lite åt gången. Vispa sedan detta i ytterligare 5-10min. Ju längre du vispar, desto vitare och fluffigare frosting får du!
  5. häll i philadelphia och vispa detta endast tills det kommer samman.

Raw edible cookie dough frosting:

  • 110g rumstempererat smör
  • 120g (1 ½ dl) brunt socker (farinsocker)
  • 1 tsk vaniljsocker (alt. ½ tsk äkta vaniljfrön)
  • Ca 150g hackad choklad- eller önskad mängd
  • 120g (2dl) vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • ¹/3 av swiss meringue buttercream frosting

Mixa samman smör, socker och vanilj tills att det blir ljusare i färgen och fluffigt, ca 5-7min. Tillsätt hackad choklad, vetemjöl och mjölk och mixa detta endast tills det kommer samman. Vi vill inte bilda gluten här, så mixa sparsamt i detta skede. Kvarvarande cookie dough går alldeles utmärkt att frysa in.
Blanda ut cookie dough med swiss meringue buttercream frosting.
Ihopsättning av tårta:
  1. Skär av toppen av bottnarna så du får platta fina bottnar. Skär varje botten i mitten så du får 4st tårtbottnar.
  2. Lägg ett lager av cookiedoughfrosting och ett lager av swiss meringue buttercream frosting med mellan varje tårtbotten. 
  3. Täck tårta med swiss meringue buttercream frosting.
  4. kavla ut sockerpasta. Täck tårtan med dettta. Spetsformen runt tårtan finns att köpa här. Jag behövde 1kg sockerpasta för att täcka denna tårta.
---------------------------------------------------------------
Red velvet- the cake of all cakes is you ask me. How do you even describe the taste of a red velvet cake though? I guess it's a combination of flavors that just works together, somehow. I baked this cake for Eid (which is a muslim holiday celebrated after the monthly fast of Ramadan). This cake is filled  with the classic flavor of cream cheese frosting, but I also added a layer of cookie dough frosting to make it a bit more interesting. Oh, It's also my first time covering a cake with sugar paste, I think I did alright?
RECIPE
Red velvet cake layers (2 cake tins á 20cm in diameter):
  • 250g (2 ½ dl) roomtemp. milk
  • 100g (1dl) roomtemp. yoghurt
  • 1 ½ tbsp apple cider vinegar
  • 2 tsp red foodcolor
  • 480g (8dl) flour
  • 30g (¾ dl) cocoa powder
  • 1 ½ tsp salt
  • 1 tbsp vanilla
  • 340g (4 dl) granulated sugar
  • 70g roomtemp. butter
  • 100g neutral oil (rapeseed oil or sunflower oil)
  • 3st medium sized eggs
  • 1 ½ tsp baking soda
  • 1 ½ tsp apple cider vinegar
1) Turn on the oven to 150°C/300°F. Butter and flour your cake tins, and cover the bottom with parchment paper.
2) Mix together the milk, yoghurt, 1 ½ tbsp apple cider vinegar and foodcolor.
3) Mix together all of the dry ingredients-flour, cocoa powder, salt, vanilla.
4) Whisk butter, oil and sugar until it becomes a bit paler in color.
5) Pour in one eggat a time in to the butter-mix. Mix well between each egg.
6) Pour in half of the flour-mix in to the egg/butter-mix and stir this in. Pour in the milk-mix and stir. Add the remaining flour-mix and stir.
7) Stir together baking soda and 1 ½ tsp apple cider vinegar. Pour this in the cake batter and stir it through.
8) Divide the cake batter evenly and pour it in the two cake tins. Bake the cake layers in the oven for about 50min. Let it cool completely.
Swiss meringue buttercream frosting:
  • 3 tsp vanilla
  • 90g (from 3 eggs) egg whites
  • 150g (2½ dl) granulated sugar
  • 120g (2 dl) icing sugar
  • 300g roomtemp. butter
  • 150g roomtemp. cream cheese (Philadelphia)
  1. On a double boiler- heat upp the eggwhites, granulated sugar and vanilla until all of the sugar has dissolved. Take this off the heat.
  2. Whisk meringue until stiff peaks form.
  3. Add icing sugar and whisk this through.
  4. Add softened butter little by little. Keep whisking for another 5-10min. The more time you put on whisking this frosting, the fluffier and whiter it will get!
  5. Add the cream cheese and mix this just until it is evenly distributed.
Raw edible cookie dough:
  • 110g Roomtemperatured butter
  • 120g (1 ½ dl) brown sugar
  • 1 tsp vanilla
  • Around 150g chopped chocolate, or take as much/little as you like
  • 120g (2dl) all purpose flour
  • 2 tbsp milk
  • ¹/3 of the swiss meringue buttercream frosting
Mix together butter, sugar and vanilla until it becomes light and fluffy, around 5-7min. Add the chopped chocolate, flour and milk.Mix this until it just comes together, we don't wan't to create any gluten here. You could always freeze the left-over cookie dough and use it for another day.
Stir in ¹/3 of the swiss meringue buttercream frosting in the cookie dough.
Assembling the cake:
  1. Cut off the top of each cake layer so you end up with nice straight layers. Cut each layer in the middle so you have 4 layers.
  2. Put a layer of cookie dough frosting and a layer of swiss meringue buttercream frosting between each layer. 
  3. Cover your cake with swiss meringue buttercream frosting.
  4. Roll out the sugar paste. Cover your cake with is.The lace mould I used around the cake can be bouht from here.
 

Taggar: Red velvet;

Kommentera inlägget här :