Holiday Cardamom sugar cookies

publicerat i cookies;
Vintern är påväg i raskande takt, då tar jag gärna fram kaveln och bakar dessa söta kakor! Hur goda som helst, och så roliga att dekorera. Låt fantasin flöda!
För dessa kakor använde jag cookie cutters och strössel/dekorationer från myperfectday.se. Kika in där för så mycket mer.
RECEPT
Sugar cookies (ca 15-20st):
  • 200g (3,4dl) vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • 110g rumstempererat smör
  • 80g (1dl) strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker med äkta vaniljfrön
  • 1tsk kardemumma
  • ½ ägg
  • 1 msk mjölk
  1. Vispa samman smör, socker och vaniljsocker i ca 5min tills det blir luftigt.
  2. Tillsätt ägg och fortsätt vispa i 1min.
  3. Sikta samman vetemjöl, bakpulver och kardemumma.
  4. Häll mjölblandningen i smör/sockerblandningen. 
  5. Tillsätt mjölk. 
  6. Rör samman tills det släpper från skålen, ca 1-2min.
  7. Låt degen vila i kylen i två timmar.
  8. Tag ut degen från kylen och kavla ut detta på mjölat bakbord.
  9. Skär ut i kakformar. Grädda i 175°C mitt i ugnen i 10-15min, tills du ser att kanterna börjar få en gyllene färg.
  10. Låt svalna.
Jag använde mig utav Royal icing för att toppa kakorna med. Annars finns det att köpa olika typer av icing här.
---------------------------------------------------------------
Winter is coming at a great pace. These cookies are almost meant to be baked in winter time. They are so delicious and so fun to bake. Only your imagination will set your boundaries!
For these cookies, I used cookie cutters, sprinkles and decor from myperfectday.se.
RECIPE
Sugar cookies (15-20 cookies):
  • 200g (3,4dl) all purpose flour
  • ½ tsp baking powder
  • 110g roomtemp. butter
  • 80g (1dl) caster sugar
  • 1 tsp vanilla
  • 1 tsp cardamom
  • ½ egg
  • 1 tbsp milk
  1. Whisk together butter, sugar and vanilla for about 5min until it becomes light and fluffy.
  2. Add egg and whisk for another minute.
  3. Sift together flour, baking powder and cardamom
  4. Add the flour mix in to the butter/sugar-mix. 
  5. Add milk
  6. Stir this together until the dough starts to let go of the bowl. This will take another minute or two.
  7. Let the dough chill in the fridge for 2 hours.
  8. Take out the dough from the fridge and roll it out on a floured surface.
  9. Cut in to cookie shapes. Bake the cookies in the oven at 175°C/350°F for about 10-15min. The cookies are done when you start to see a golden rim around the cookies.
  10. Let the cookies cool off completely before icing them.
I used royal icing to ice my cookies. You can also buy pre-made icing from here.
 

Crazy about cookie dough!!

publicerat i cookiedough;
Vem mer älskar Cookie dough?! Passar ju till sååå mycket! Fyllningar till tårtor, cupcakes, bullar, botten till cheesecakes, moussetårtor, blanda in i frosting, eller varför inte bara ta en sked och äta så som de är! För dessa kan nämligen ätas råa då de inte innehåller något ägg :)
Jag experimenterade lite med smaker i helgen, och kom fram till dessa tre:
  1. Klassiska Chocolate Chip
  2. Velvet Bonanza
  3. Cookies n' Cream Dream
Riktigt svårt att välja en favorit av dessa tre, men jag är ju lite svag för Oreos hehe.
RECEPT
Raw Edible Cookie dough bas:
  • 330g rumstempererat smör
  • 300g (3 ¾ dl) brunt socker (farinsocker)
  • 1-2 tsk salt
  • 2-3 tsk vaniljsocker
  • 315g (5 ¼ dl) vetemjöl
  • Om degen känns lite torr, tillsätt någon matsked mjölk i taget
  1. sprid ut mjölet på en bakplåt med bakplåtspapper. Värm mjölet i ugnen i ca 5 min i 200°C. Låt svalna. Genom att värma upp mjölet så dödas alla bakterier och gör det säkert att äta.
  2. vispa upp smör, socker, salt och vaniljsocker i ca 5min, tills det blir luftigt och ljusare i färgen. 
  3. Tillsätt mjölet och rör om. Rör endast om tills det kommer samman. Vi vill inte bilda gluten här!
Chocolate chip Cookie dough-
  • ¹/3 av cookie dough basen
  • 100g chocolate chips (eller så mycket/lite du vill)
  1. Häll i chocolate chips i cookie dough basen och rör om.
Velvet Bonanza Cookie dough-
  • ¹/3 av cookie dough basen
  • 2 tsk äppelsidervinäger
  • 1 tsk kakao
  • 1 msk mjöl (som du har värmt upp i ugnen och låtit svalna)
  • 1-2 tsk röd karamellfärg (inte den vattniga)
  • 100g vit chocolate chips
  1. Häll i övriga ingredienser i cookie dough basen och rör om
Cookies n' Cream Dream Cookie dough-
  •  ¹/3 av cookie dough basen
  • Ca 10st krossade Oreo kakor
  1. Häll i krossade Oreos i cookie dough basen och rör om.
---------------------------------------------------------------
Who else is crazy about cookie dough!? I could seriously incorporate cookie dough with almost anything that I bake. I could use it to fill my cakes, cupcakes, buns, base for cheesecakes, moussecakes, Mix it together with some frosting, or just take a spoonful and it eat just the way it is! These cookie doughs can be eaten raw, since there are no eggs in the recipe :) 
Some experimenting went on in my kitchen last weekend, and I came up with these three flavors:
  1. The classic Chocolate Chip
  2. Velvet Bonanza
  3. Cookies n' Cream Dream
I've been having such a hard time choosing a favorite between these three, but I do have a soft spot for Oreo cookies I have to say hehe.
RECIPE
Raw edible Cookie dough base:
  • 330g butter- roomtemp.
  • 300g (3 ¾ dl) brown sugar
  • 1-2 tsp salt
  • 2-3 tsp vanilla
  • 315g (5 ¼ dl) all purpose flour
  • If the dough feels a bit dry, add a few tablespoons of milk until you are happy with the consistency 
  1. Spread out the flour onto a baking sheet with parchment paper. Heat it up in the oven for 5min on 200ºC/400°F. Let it cool down completely. This step will kill off any bacterias in the flour and will make it safe to eat.
  2. Whisk together butter, sugar, salt and vanilla for about 5min until it becomes light and fluffy.
  3. Add the flour and fold it through. Don't over-mix the dough. we don't wan't to create any gluten here.

Chocolate chip Cookie dough-
  • ¹/3 of the cookie dough base
  • 100g chocolate chips (or as much/little as you please)
  1. Add the chocolate chips in cookie dough base and fold it in
Velvet Bonanza Cookie dough-
  • ¹/3 of the cookie dough base
  • 2 tsp apple cider vinegar
  • 1 tsp cocoa powder
  • 1 tbsp all purpose flour (Heated in the oven and cooled down)
  • 1-2 tsp red food color 
  • 100g white chocolate chips
  1. Add the ingredients in to the cookie dough base and stir it through
Cookies n' Cream Dream Cookie dough-
  •  ¹/3 of the cookie dough base
  • 10 crushed Oreo cookies
  1. Add the crushed Oreos in to the cookie dough base and fold it through.