Fall vibes

publicerat i cake, curd, mousse;
Hur mysig är inte hösten! Ja, visst regnar det mer och ja, visst kan det se lite grått och trist ut vissa dagar. Men det är någonting speciellt i luften, en riktig cozy-feeling. Och låt oss inte glömma alla de fina träden med alla dess färgskiftningar, så underbart! 😍
Bestämde mig för att baka en lite sötsyrlig tårta denna gång. Det syrliga från passionsfrukten kombinerat med det söta från marängen och kokosnötsbottnen. En riktig match made in heaven!
Den superfina cake-toppern i trä hittar ni här.
RECEPT:
Sätt ugnen på 175°C/350°F
kokosbotten (springform 20cm i diameter):
  • 20g smör (rumstempererat)
  • 25g (¼ dl) matolja (jag använde vanlig rapsolja)
  • 60g (¾ dl) strösocker
  • 1 ägg
  • 75g (1 ¼ dl) vetemjöl
  • ¼ tsk bikarbonat
  • En nypa salt
  • 75ml (¾ dl) mjölk (rumstempererat)
  • 35g (1dl) lätt rostade kokosflingor
  1. Mixa samman smör, olja, socker och salt tills detta blir lätt och fluffig i konsistens.
  2. Tillsätt ägget.
  3. Sikta samman de torra ingredienserna (vetemjöl och bikarbonat).
  4. Tillsätt hälften av de torra ingredienserna i smör/socker-smeten och rör om försiktigt.
  5. Häll i mjölken och rör om.
  6. TIllsätt resternade av de torra ingredienserna samt kokosflingor.
  7. Häll smeten i en smord och bröad springform. 
  8. Baka mitt i ugnen i ca 18-20 min. Låt svalna helt.
  9. Dela kakan i två och använd ena tårtbottnen för denna tårta. Den andra går utmärkt att frysa in i upp till en månad, eller varför inte göra cakepops? :)
Passionsfrukts-curd:
  • 4 äggulor
  • 80g (1dl) strösocker
  • rivet skal från 1 citron
  • 100ml (1dl) juice från passionsfrukt
  • 100g smör
  1. Rör samman alla ingredienser i en värmetålig skål.
  2. Lägg skålen över ett vattenbad.
  3. Vispa/rör om tills passionsfruktskrämen börjar tjockna (kan ta ca 20-25min).
  4. Tag av från värmen. Låt svalna.

-Överbliven curd kan med fördel förvaras i kyl eller frysas in.

Passionsfruktsmousse:
  • 4dl vispgrädde
  • Ca 5-6msk passionsfrukts-curd
  • 2st gelatinblad (halal gelatin köpt här)
  1. Låt gelatin mjukna i kallt vatten i ca 5min.
  2. Lättvispa grädden. 
  3. Värm gelatin försiktigt i micro i ca 10 sekunder.
  4. Häll gelatinet över passionsfrukts-curden och rör om.
  5. Vänd i passionsfrukts-curd i den lättvispade grädden försiktigt.
 
Swiss meringue:
  • 2st äggvitor
  • 100g strösocker
  • 2tsk vaniljsocker med äkta vanilj
  1. Värm strösocker, äggvitor och vanilj i en skål över ett vattenbad tills all socker har löst upp sig.
  2. Tag av från värmen och vispa upp marängen tills den kommer ned till rumstemperatur.
Ihopsättning av tårta:

  1. Lägg kokosbotten i en springform som är lite större än 20 cm, alternativt trimma av kanten på tårtbotten och använd springformen du bakade kakan i.
  2. Häll över Passionsfruktsmousse.
  3. Ställ detta i frysen i ca 2 timmar.
  4. Toppa tårtan med passionsfrukts-curd och ställ kallt.
  5. Gör marängen precis innan tårtan skall toppas med det.
  6. Toppa tårtan med maräng och bränn gärna av marängen med en brännare.
---------------------------------------------------------------
I absolutely love the cozy feeling the fall season brings with it. Yes, it rains a lot more, and yes the days can look gray and boring, but it just feels like there's something special in the air this time around. And let us not forget about all of the pretty trees with the beautiful colors! 😍
This time, I decided to bake a tangy flavoured cake. The tangy flavour from the passion fruits combined with the sweetness from the mousse and coconut sponge, I mean come on! This is a match made in heaven!
For the cake topper, click here.

RECIPE 

Preheat oven at 350°F/175°C
(springform pan 20cm in diameter):

  • 20g butter (roomtemp.)
  • 25g (¼ dl) vegetable oil (I used rapeseed oil)
  • 60g (¾ dl) granulated sugar
  • 1 egg
  • 75g (1 ¼ dl) all purpose flour
  • ¼ tsp baking soda
  • A pinch of salt
  • 75ml (¾ dl) roomtemp. milk
  • 35g (1 dl) lightly toasted coconut flakes
  1. Cream together butter, oil, sugar and salt until it gets a bit fluffy in consistency.
  2. Add the egg
  3. Sift together flour and baking soda.
  4. Add half of the flour-mix into the butter/sugar mix and fold this together.
  5. Add the milk. Fold it in carefully.
  6. At last, add the rest of the flour-mix and the coconut flakes.
  7. Pour the cake batter in the springform-pan that you've previously greased
  8. bake the cake in the oven for about 18-20min. let it then cool down to roomtemp.
  9. Cut the cake in half and use one of the layers for making this cake. You can store the other cake layer in the freezer for up to a month or use it to make some delicious coconut cakepops!


Passion fruit curd:

  • 4 egg yolks
  • 80g (1dl) caster sugar
  • Juice and zest from 1 lemon
  • 100ml (1dl) passion fruit juice
  • 100g butter
  1. Stir together all of the ingredients in a heatproof bowl.
  2. Put bowl over a saucepan with simmering water.
  3. Keep stirring for another 20-25min or until it starts to thicken.
  4. Take off the heat. Let it cool.
-leftover curd could be stored in the fridge or in the freezer.
 Passion fruit mousse:
  • 4dl (400ml) heavy whipping cream
  • 5-6 tbsp passion fruit curd
  • 2 gelatin leaves (halal gelatin leaves bought here)
  1. Let the gelatin leaves soak in cold water for about 5min.
  2. Whip up the cream to soft peaks.
  3. Heat the gelatin leaves in the micro oven for about 10 seconds, be very careful so that it doesn't burn.
  4. Pour the melted gelatin over the curd and mix this through.
  5. Carefully fold in the curd in the lightly whipped cream.
Swiss meringue:
  • 2 eggwhites
  • 100g granulated sugar
  • 2 tsp vanilla
  1. On a double boiler- heat upp the eggwhites, granulated sugar and vanilla until all of the sugar has dissolved
  2. Take it off the heat and whisk the meringue until it comes down to roomtemp.
 Assembling the cake:
  1. Put the coconut sponge in a springform pan that's a  little bigger than the cake layer in diameter, alternative: trim the edges off of the sponge cake and use the same pan you baked it in.
  2. Pour in the passion fruit mousse.
  3. Put the cake in the freezer for about 2 hours.
  4. Top the cake with a thin layer of the passion fruit curd, put the cake in the fridge to let it firm up a bit.
  5. Make the swiss meringue just before putting it on top of the cake.
  6. Top the cake with some meringue.

Taggar: Mousse cake, dessert, passion fruit;

Kommentera inlägget här :