Gingerbread cookie brownies

publicerat i brownies, chocolate/choklad;
Har ni testat brownies med pepparkakssmak? inte? då är det väl på tiden kan jag säga! ♥
En helt underbar kombination med det kryddiga inkorporerad med chokladen.
Dessa brownies har en bas av pepparkakor, en mjuk ton av kanel i brownie-smeten, och som sist är toppad med ett lager chokladganache.
RECEPT:

Botten:
-Sätt ugnen på 175°C.

  • 50g smält smör
  • Ca 15-20st pepparkakor (standardstorlek, t.ex, Annas pepparkakor)
Blanda samman ingredienser för botten. Täck en ugnsform med bakplåtspapper. Tryck ut pepparkaksbotten i formen. baka i ugn i 10min. Tag ut ur ugnen och fortsätt med brownie-smeten.

Brownies:
  • 250g mörk choklad (hackad)
  • 225g smör
  • 150g (1,9 dl) brunt socker (farinsocker)
  • 100g (1 ¼ dlströsocker
  • 2st äggulor
  • 3st stora ägg
  • 2 tsk espressopulver
  • 160g (2,7 dl) vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker (jag använder mig utav vaniljfrön, ca ½ tsk)
  • 1 tsk salt
  • 1 ½ tsk kanel
  • 5 msk kakao
Häll chokladen, smöret, vanilj och espressopulvret i en skål över sjudande vatten. Rör om tills allt har smält. Tillsätt sockret och rör om. Tillsätt äggen under omrörning. Tag skålen från värmen. Sikta samman vetemjöl, vaniljsocker, salt, kanel och kakao. Tillsätt det sedan till chokladblandningen. Häll brownie-smeten över det förgräddade pepparkaksbottnet.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20-25min. Låt svalna.

Chocolate Ganache:
  • 200ml (2 dl) vispgrädde
  • 200g mörk choklad
  • 3 msk honung
  • 50g smör- tärnad
  1. Värm upp vispgrädde och honung i en kastrull tills precis börjar koka.
  2. Lägg choklad och smör i en värmetålig skål. 
  3. Häll grädden över chokladen/smöret. 
  4. Vispa ihop detta till en jämn homogen ganache.
  5. Täck skålen med plastfolie, och låt svalna i rumstemp i minst 2 timmar.
---------------------------------------------------------------
Have you ever tried brownies with gingerbread flavor? no? Well it's about time then! ♥
A wonderful combination, adding the spices to the chocolate.
These brownies have a gingerbread cookie base, a subtle tone of cinnamon in the brownie batter, which is then topped of with a layer of chocolat ganache.
RECIPE:

Base:
-Turn on the oven to 175°C/350°F.

  • 50g melted butter
  • Around 15-20 crushed Gingerbread cookies
Mix together the ingredients for the base. cover a baking dish with parchment paper. Press out the base in i baking dish. Bake in the oven for about 10min. Take the base out of the oven, continue on with the brownie batter.
Brownies:
  • 250g dark chocolate (chopped)
  • 225g butter
  • 150g (1,9 dl) brown sugar
  • 100g (1 ¼ dl) granulated sugar
  • 2 egg yolks
  • 3 large eggs
  • 2 tsp instant coffee 
  • 1 tsp vanilla (I use the vanilla seeds, around ½ tsp)
  • 160g (2,7 dl) all purpose flour
  • 1 tsp salt
  • 5 tbsp cocoa powder
Pour the chocolate, butter, vanilla and the instant coffee in a heatproof bowl over simmering water. Stir until it's completely melted. Add the sugar and give it a stir. Add the eggs and keep on stirring. Take the bowl from the heat. Sift together flour,salt and cocoa powder. Pour the dry mix into the chocolate-mix and fold this together. Pour the brownie mix on top of the gingerbread cookie base. Bake in the oven at 175°C/350°F for 20-25min.
Chocolate Ganache:
  • 200ml (2 dl) heavy cream
  • 200g dark chocolate
  • 3 tbsp honey
  • 50g butter- diced
    1. In a saucepan, heat up the cream and the honey just until it starts to boil.
    2. Put the chocolate and the butter in a heatproof bowl.
    3. Pour the cream over the chocolate/butter.
    4. Whisk this together until it gets smooth and shiny.
    5. Cover the bowl with plastic wrap. Let the ganache cool down in room temp. for atleast 2 hours before topping the brownie with it.

Taggar: brownies;

Kommentera inlägget här :